.

Bölüm Hakkında

Arkeoloji tarih öncesi ve tarihsel süreç içerisinde insanlığın üretmiş olduğu çok çeşitli kültür ve medeniyet unsurlarını inceleyerek yorumlamaya ve anlamaya çalışan bir sosyal bilimdir. Tarih biliminin bir alt dalı olarak var olan arkeoloji; eskiçağ tarihi, epigrafi, antropoloji ve sanat tarih başta olmak üzere birçok bilim dalı ile sıkı ilişkiler içerisindedir. Ağırlıklı olarak yazının bulunmadığı erken dönemlerde ve tarihsel verilerin yetersiz olduğu noktalarda ilgili problematiğe ışık tutmak adına arkeoloji biliminden faydalanılır. Özellikle 19. Yüzyıl da Avrupalı gezginler tarafınca tarihi ilgisel bir alan haline gelmeye başlayan arkeoloji günümüzde tarih ana bilim dalı içerisinde oldukça önemli bir yere sahip olmuştur.

Tarihçe

Arkeoloji Bölümü Lisans Programı, Fen-Edebiyat Fakültesi bünyesinde 2006-2007 Eğitim-Öğretim Yılı’ndan bu yana faaliyette bulunmaktadır. Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesinde 2013-2014 Eğitim-Öğretim Yılı’nda açılmış olan Arkeoloji Yüksek Lisans Programı aynı şekilde faaliyettedir.

Meslek Tanımı ve İstihdam Alanları

Arkeoloji Bölümü’nden mezun olan öğrenciler “arkeolog” unvan ve yetkisini alırlar. Arkeoloji mezunları Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde var olan, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’ne bağlı Arkeoloji ve Sanat Tarihi Müzeleri, yerel yönetim kuruluşlarında (Belediyeler) ve bağlı arkeolojik parklar ile Kent Müzelerinde ayrıca Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne bağlı farklı departmanlarda çalışma imkanına ulaşacaktır.

Misyon-Vizyon

Arkeoloji Bölümü olarak öngörümüz, üniversitemiz başta olmak üzere bölge kültürünün daha iyi anlaşılması ve bu platformda ülkemizin gelişmesine önemli katkılarda bulunan birim olmaktır. Arkeoloji Bölümü görevimiz ve amacımız, arkeolojik çalışmalar kapsamında gerçekleşen en son gelişmeleri takip ederek sosyal bilimlerin temel ilkelerine ve etik değerlerine uygun, yenilikçi, özgün ve nitelikli çalışmalar yapabilen, sorun çözme kabiliyeti ve kültürel mirası koruma bilinci gelişmiş, nitelikli ve çağdaş bilgilerle donatılmış arkeologlar yetiştirmektir.