Bilimsel Faaliyetlerimiz

Yayın Tarihi | 08 July 2024, Monday

Fakültemiz akademisyenleri tarafından hem ulusal hem de uluslararası birçok proje yürütülmektedir. Bu projelerden elde edilen sonuçlar uluslararası saygın dergilerde yayımlanmak ve ülkemiz bilimsel çalışmalarına ve tanınırlığına büyük katkılar sunmaktadır. Akademisyenlerimiz tarafından ulusal ölçekte başta TÜBİTAK olmak üzere BAKA gibi diğer kuruluşlarca desteklenen projelere ek olarak COST, HORIZON gibi uluslararası kuruluşlarca desteklenen projeler yürütülmektedir. Bu projelerde öğrencilerimize hem akademik çalışma fırsatı hem de burs imkanları sağlanmaktadır. Diğer taraftan akademisyenlerimiz danışmanlığında öğrencilerimiz tarafından da TÜBİTAK-STAR ve 2209-A gibi projeler sunulmakta ve önemli destekler alınmaktadır. Bu sayede öğrencilerimiz hem büyük başarılar elde etmekte hem de motive olmaktadır. Gerek ulusal gerekse uluslararası toplantılarda çeşitli sunumlar yapılmaktadır ve bu toplantılara öğrencilerimizin katılımları teşvik edilmektedir.  

 

Fakültemiz ÜniAr-DÜS sıralamasında fen-edebiyat fakülteleri arasında 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 yıllarında sırasıyla 1., 3., 13., 11., 3. ve 6. dereceye girerek en ön sıralarda yer almış, araştırma-geliştirme alanındaki yetkinliğini ve kalitesini ispat etmiştir. Bu başarının daha da arttırılması için birim genelinde olanaklar ölçüsünde yapılan teşvikler ile iyileştirme çalışmaları devam etmektedir. Bu bağlamda fakültemiz akademisyenleri tarafından 2023 yılında 100'e yakın SCI, SCI-Exp, SSCI, AHCI indekslerinde, 60'a yakın TR dizinde olmak üzere birçok araştırma makalesi yayımlanmakla birlikte çok sayıda kitap ve kitap bölümü yayımlanmıştır. Ulusal ve uluslararası 30'un üzerinde proje desteği alınmıştır.

 

Fakültemiz akademisyenleri tarafından gerek sayısal gerekse sözel alanlarda ulusal ve bölgesel kalkında hedeflerine yönelik önemli çalışmalar yürütülmektedir. Başlıca toplumsal katkı çalışma alanlarımız arasında: 

• Arkeolojik kazı yapmak, kazılara bilimsel destek vermek,
• Biyolojik-çevresel alanda araştırma ve raporlar sunmak,
• Kamu kurumlarına bilimsel uzman desteği sağlamak,
• Sivil Toplum Kuruluşları ile birlikte çalışmak,
• Mahkemelere bilirkişilik hizmeti sunmak,
• Sokak hayvanlarına yiyecek ve barınma sağlamak,
• Fakülte binamızın çevresinde yönetim-öğrenci iş birliğinde yeşil kuşak oluşturmak,
• Eğitim-öğretim alanında diğer kurumları desteklemek ve
• Düzenlenen bilimsel toplantılar ile bilimin topluma yayılmasını sağlamak yer almaktadır. 

En önemli bilimsel faaliyetlerimiz arasında toplam 7 milyon Euro'luk bütçesi ile kısaca “INNOECOFOOD” olarak adlandırılan ve “Afrika'da eko-yenilikçi teknolojileri kullanarak agro-ekolojik gıda ürünlerinin geliştirilmesi, bu gıda ürünlerinin sürdürülebilir üretimi ve pazarlanması” başlıklı Avrupa Birliği Horizon (Ufuk) Projesi yer almaktadır. Bu proje, Avrupa Birliği’nin adil, sağlıklı, çevre dostu ve sürdürülebilir bir gıda sistemi için geliştirdiği “Tarladan Sofraya” (Farm2Fork) stratejisi dikkate alınarak hazırlanmış olup, Türkiye ile birlikte, Avrupa'dan Portekiz, Almanya ve İngiltere, Afrika'dan ise Mısır, Gana, Kenya, Namibya, Uganda ve Tanzanya olmak üzere toplam 10 ayrı ülkeyi kapsayan içerisinde üniversitelerin, enstitülerin ve özel şirketlerin bulunduğu 20 farklı uluslararası paydaşı içeren çok uluslu ve geniş bir konsorsiyomdan oluşmaktadır. Projenin genel koordinatörlüğünü Portekiz üstlenmis olup, üniversitemiz adına yürütücülüğünü ve iş paketi liderliğini Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü öğretim üyemiz Dr. Öğr. Üyesi Seyit YÜZÜAK yapmaktadır. Bu proje, üniversitemizin ve şehrimizin ilk Avrupa Horizon projesi olup, sadece üniversitemize kazandırdığı 250.000 Euro proje hibesiyle, üniversitemizin bugüne kadarki uluslararası en büyük bütçeli ve ilk Avrupa Birliği Horizon projesidir. Bu proje ile birlikte, Rektör Yardımcılarımızdan Prof. Dr. Oğuz Gürsoy ve Prof. Dr. Hakan Öner’in desteği ile proje yürütücümüz Dr. Öğr. Üyesi Seyit YÜZÜAK'ın çalışmalarını ve takibini yaptığı altı aylık bir sürecin sonunda, üniversitemiz Avrupa Horizon Komisyonu tarafından akredite edilerek üniversitemizin uluslararası kurumsal kimliği güçlenmiş ve böylece MAKÜ, Avrupa Horizon Komisyonu Proje Programında akredite edilmiş önemli bir aktör olarak yerini almıştır. 

 

Proje, 6 - 7 Şubat 2024 tarihinde Portekiz'de düzenlenen başlangıç toplantısıyla başlamış olup ilk altı aylık çalışmaların ardından ikinci toplantısını Dr. Öğr. Üyesi Seyit YÜZÜAK'ın koordinatörlüğünde 1- 4 Temmuz 2024 tarihleri arasında üniversitemiz kampüsünde yer alan Lavanta Tepesi Hotel`de gerçekleştirmiştir. Fakültemiz dekanı Prof. Dr. Sevilay Özer'in açılış konuşmasıyla başlayan toplantıda projenin iş paketi liderleri sunumlarını ve raporlarını paylaşmış ve projenin veri ve çalışmaları değerlendirilmiştir. Ayrıca, proje ortakları fakültemizi de ziyaret ederek, algal biyokütle üretim laboratuvarını ziyaret etmiş ve projemizin Spirulina üretim iş paketinde araştırmacı olarak yer alan fakültemiz öğretim üyelerinden Doç. Dr. Füsun Akgül'den brifing almışlardır. Proje ortaklarımızın katılımcıları şehrimizi de ziyaret ederek “Gadın Burdur”umuzu ve ülkemizi tanıma fırsatı da bulmuştur.

 

Fakültemizin farklı bölümleri, ulusal ve uluslararası bilim camiasında adından söz ettiren önemli bilimsel çalışmalara imza atmaktadırlar. Bu çalışmalara erişmek için hem akademik bilgi sistemi hem de YÖK-Akademik sayfasından akademik personelimizin özgeçmişlerini inceleyebilirsiniz. Nature, Science ve Cell grubu gibi ulusalararası prestijli dergiler olmak üzere etki faktörü yüksek olan dergilerde çeşitli çalışmalarımız yayımlanmaktadır. 

Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü öğretim üyemiz Doç. Dr. Füsun AKGÜL tarafından lisans bitirme öğrencileri ile birlikte Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Programı «Yenilikçi Gıda ve Yem Katkı Maddesi Olarak Yeşil Bir Kaynak: Mikroalgler(YeYeM)» projesi kapsamında aLgaç geliştirildi. aLgaç, her geçen gün salınımı artan sera gazlarının en önemlisi olan karbondioksiti kullanarak atmosferdeki karbondioksit oranını düşürme, oksijen oranını arttırmaya yönelik ekolojik bir uygulamadır. Alg ve ağaç kelimelerinden türetilerek aLgaç adı verilen panel tipi mikroalg fotobiyoreaktörü, 1 günde 5,6 adet 25 yaşında ağacın tuttuğu karbondioksiti tutma ve biyokütleye dönüştürme kapasitesine sahiptir. İhtiyacı olan elektriği, güneş enerjisi sistemiyle karşılayan aLgaç, minimum sarfiyat yapacak şekilde, kendi kendine yeten kapalı bir sistemdir. aLgaç, hava kirliliğinin yoğun olduğu, ağaçlandırma yapılacak alan ve zamanın olmadığı durumlarda kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Araç ve nüfus yoğunluğunun, dolayısıyla karbondioksit emisyonunun fazla olduğu büyük şehirlerde alternatif bir karbon tutma kaynağı olarak kullanılabilir. aLgacın dünyada birkaç örneği olmakla birlikte aLgaç, ülkemizde ilk ve tektir. Küçük hacim ile yapılan tasarımları, hastane ve okul gibi kalabalık kapalı mekanlarda oksijen konsantrasyonunu arttırmak amacıyla yaygınlaştırılarak kullanılabilir. 

 

Bilimsel çalışmaların çıktıları, ulusal ve ulusalarası kongre, sempozyum, çalıştaylar ve seminerler gibi etkinliklerde sunulmakta ve bilim camiası ile paylaşılmaktadır.