BİYOLOJİ BÖLÜMÜ

Yayın Tarihi | 29 June 2024, Saturday

GENEL BİLGİ

Tanım ve Tanıtımı

Biyoloji tüm canlıların yapısal, işlevsel, morfolojik, ekolojik ve gelişimsel özelliklerini araştıran, canlıların evrimsel gelişimine bağlı olarak kökeni, yayılımı ve sınıflandırılmasını çalışan ve birçok bilim dalına temel teşkil eden ve onların olmazsa olmazı olan bilim dalıdır. Sağlık, veterinerlik ve gıda başta olmak üzere birçok araştırma alanında Biyoloji bilimine ihtiyaç duyulmaktadır. Biyolojik bilimlerdeki gelişmeler dünyada pek çok alandaki gelişmeye dayanak oluşturmaktadır. Sağlık sektöründen gıda sektörüne, hayvancılık sektöründen ilaç sektörüne kadar birçok alanın aslında temelini biyolojik araştırmalar ve gelişmeler oluşturmaktadır. Bu yüzden içinde bulunduğumuz yüzyıl içerisine kadar insan başta olmak üzere birçok canlı ve/veya canlı grubu ile ilgili bilgimiz her geçen katlanarak artmaktadır ve önümüzdeki süreçte de artacağı aşikârdır.

 

Misyon-vizyon

Biyoloji bölümü olarak öngörümüz, ulusal ve uluslararası ölçekte takip edilen ve öncelikli olarak talep gören, üniversitemiz başta olmak üzere bölgemiz ve ülkemizin gelişmesine önemli katkılarda bulunan birim olmaktır. Biyoloji bölümü görevimiz ve amacımız, güncel bilimsel gelişmeler takip ederek doğa bilimlerinin temel ilkelerine ve etik değerlere uygun yenilikçi, özgün ve nitelikli çalışmalar yapabilen, sorun çözme yeteneği, çevre ve biyolojik zenginlikleri koruma bilinci gelişmiş, nitelikli eğitim almış ve çağdaş bilgi ile donatılmış biyologlar yetiştirmektir.

 

Tarihçe

Biyoloji Bölümü Lisans Programı, Fen-Edebiyat Fakültesi bünyesinde 2008-2009 Eğitim-Öğretim Yılı’ndan bu yana faaliyette bulunmaktadır. Bölümün Lisansüstü eğitim-öğretim faaliyetleri; Fen Bilimleri Enstitüsü bünyesinde Yüksek Lisans (2009-2010) ve Doktora (2013-2014) Programları ile devam etmektedir.

 

Meslek tanımı ve istihdam Alanları

Biyoloji Bölümü’nden mezun olacak olan öğrenciler “biyolog” unvan ve yetkisini alacaklardır. Biyoloji mezunu öğrenciler sağlık hizmetleri, tıbbi araştırma üniteleri, biyoteknoloji, hidrobiyoloji ve su ürünleri, milli parklar ve yaban hayatı, biyoloji eğitim-öğretimi faaliyetleri ve biyoloji programları, çevre koruma, ekolojik planlama, tarım ve ormancılık, gıda kontrol laboratuvarları, arıtma tesisleri, biyolojik ürünler, kriminoloji ve adli tıp, gümrükler, biyomedikal, ilaç ve ilaç hammaddeleri ile kozmetik, vektör canlıların kontrolü gibi çeşitli alanlarda çalışma imkanı bulabilecekler.

BÖLÜM YÖNETİMİ VE ANABİLİM DALI BAŞKANLIKLARI
Doç. Dr. Dilara AKÇORA YILDIZ
BÖLÜM BAŞKANI
mail
dilaraakcora@mehmetakif.edu.tr
phone
+90 248 213 3073
abs
ABS Profili
Prof. Dr. Neslihan BALPINAR
BOTANİK ANABİLİM DALI BAŞKANI
Doç. Dr. Asuman PEKGÖZ
GENEL BİYOLOJİ ANABİLİM DALI BAŞKANI
Prof. Dr. Deniz İNNAL
HİDROBİYOLOJİ ANABİLİM DALI BAŞKANI
Doç. Dr. Dilara AKÇORA YILDIZ
MOLEKÜLER BİYOLOJİ ANABİLİM DALI BAŞKANI
Prof. Dr. Ümit KEBAPÇI
ZOOLOJİ ANABİLİM DALI BAŞKANI
Serap YILMAZ
BÖLÜM SEKRETERLİĞİ
mail
serapyilmazaksu@mehmetakif.edu.tr
phone
+90 248 213 3089
AKADEMİK PERSONEL

Link Listesi (Başlık)

Link Listesi (Başlık)

Prof. Dr. İskender GÜLLE
Hidrobiyoloji Anabilim Dalı
mail
igulle@mehmetakif.edu.tr
phone
+90 248 2133028
abs
ABS Profili
Prof. Dr. Deniz İNNAL
Hidrobiyoloji Anabilim Dalı
mail
denizinnal@mehmetakif.edu.tr
phone
+90 248 2133045
abs
ABS Profili
Prof. Dr. Pınar GÜLLE
Hidrobiyoloji Anabilim Dalı
mail
pinargulle@mehmetakif.edu.tr
phone
+90 248 2133079
abs
ABS Profili
Prof. Dr. Ümit KEBAPÇI
Zooloji Anabilim Dalı
mail
kebapci@mehmetakif.edu.tr
phone
+90 248 2133032
abs
ABS Profili
Prof. Dr. Neslihan BALPINAR
Botanik Anabilim Dalı
mail
nerdogan@mehmetakif.edu.tr
phone
+90 248 213 30 26
abs
ABS Profili
Doç. Dr. Burçin Yenisey KAYNAŞ
Genel Biyoloji Anabilim Dalı
mail
bykaynas@mehmetakif.edu.tr
phone
+90 248 2133052
abs
ABS Profili
Doç. Dr. Mustafa ÖZTOP
Genel Biyoloji Anabilim Dalı
mail
moztop@mehmetakif.edu.tr
phone
+90 248 2133062 / 3005
abs
ABS Profili
Doç. Dr. Dilara AKÇORA YILDIZ
Moleküler Biyoloji Anabilim Dalı
mail
dilaraakcora@mehmetakif.edu.tr
phone
+90 248 2133073
abs
ABS Profili
Doç. Dr. Asuman PEKGÖZ
Genel Biyoloji Anabilim Dalı
mail
akaradeniz@mehmetakif.edu.tr
phone
+90 248 2133027
abs
ABS Profili
Doç. Dr. Seyit Ali KAMANLI
Hidrobiyoloji Anabilim Dalı
mail
sakamanli@mehmetakif.edu.tr
phone
+90 248 2133218
abs
ABS Profili
Dr. Öğr. Üyesi Duygu Ceren ÇAĞLAN KAYA
Zooloji Anabilim Dalı
mail
caglan@mehmetakif.edu.tr
phone
+90 248 2133059
abs
ABS Profili
Arş. Gör. Dr. Yasin KIZILYER
Moleküler Biyoloji Anabilim Dalı
mail
ykizilyer@mehmetakif.edu.tr
phone
+90 248 2133100
abs
ABS Profili
EĞİTİM -ÖĞRETİM

GENEL

Akademik kadromuz 5 profesör, 5 doçent, 1 doktor öğretim üyesi ve 1 doktor araştırma görevlisinden oluşmaktadır. Bölümümüz, lisans ve lisansüstü programlarının hazırlanmasında olabildiğince güncel gelişmeler takip edilmektedir. Özellikle bulunduğu bölge başta olmak üzere ülkemizdeki olanaklar dikkate alınarak bölgenin ve ülkenin temel ihtiyaçları doğrultusunda temel teorik ve uygulamalı alan derslerinin yanı sıra bölgenin ekolojik, hidrobiyolojik, arkeolojik, antropolojik, hayvancılık, vs. özellikleri ve faaliyetleri de göz önünde bulundurularak bunlara yönelik seçmeli dersler verilmektedir. Diğer taraftan öğrencilerin eğitim öğretim faaliyetlerine destekte bulunacak arazi uygulamaları ve alana yönelik gelişmeleri ve uygulamaları yerinde izleme ve deneyimleme fırsatı sunan tesis ziyaret ve gezileri de tertip edilmektedir.

 

LİSANS PROGRAMI
Öğrencilerimiz dört yıllık biyoloji eğitimi sonunda biyolog olarak mezun olacaklardır.

 

Diploma Programı
Bölümden mezun olmak için; VIII. Yarıyıl sonunda en az 155 ± 10 ulusal kredi ve 240 AKTS kredilik ders almak, en az 2.00 (70/100) ağırlıklı genel not ortalaması tutturmak ve aldığı derslerden “Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği” ne göre başarılı sayılmak gerekmektedir. Mezunlarımız “Biyolog” unvanı almaktadır.

 

Mezun Öğrencilerin Nitelikleri
Mezun öğrencilerimiz biyolojinin temel konularında, moleküler biyoloji ve genetik alanlarında, bitki ve hayvan sistematiği konularında, biyokimya temel alanında, çevre kirliliği konusunda, ekoloji ve hidrobiyoloji alanlarında tam bir yetkinlik kazanmakta iken; bölümde mevcut çok sayıda seçmeli ders ile istedikleri bazı özel alanlarda daha ileri bir nitelik ve yetkinlik kazanmaktadırlar. Mezunlarımız kazanmış oldukları beceri ve yetkinlikleri sayesinde aşağıdaki alanları kapsayan kamu ve özel kuruluşlarda istihdam olanağı bulabilmektedirler.

  • Tarım, orman ve su ürünleri
  • Bitki ve hayvan sistematiği
  • Biyokimya laboratuvarları
  • Moleküler teknikler
  • Çevre kirliliği laboratuvarları
  • Ekoturizm faaliyetleri
  • Ekolojik faaliyetler

 

LİSANSÜSTÜ PROGRAMLAR

Yüksek Lisans
AKTS sayfasındaki ders listesinden en az 7 farklı ders almak ve bu dersleri başarı ile tamamlamak, en az 21 ulusal krediyi (semineri de içine alan 60 AKTS kredisini) tamamlamak, tez konusu ile ilgili uzmanlık alan dersini (20 AKTS) almak, tez hazırlayıp, savunmak, (40 AKTS), 100 üzerinden en az 70 not ortalamasına sahip olmak zorundadırlar.

Doktora
Tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilen öğrenciler için AKTS sayfasındaki listeden en az yedi ders, uzmanlık alan dersi, iki seminer, yeterlik sınavı ile tez önerisi ve tez çalışması olmak üzere toplam en az 180 AKTS krediden, lisans derecesi ile kabul edilen öğrenciler için de en az on dört adet ders, yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez çalışması olmak üzere 270 AKTS krediden oluşur. Her dönem için 30 AKTS olmak üzere yıllık 60 AKTS kredi şeklinde ders yükü hesaplanır. İki seminer dâhil 120 AKTS krediyi başarıyla tamamlayan öğrenciler ders dönemini tamamlamış sayılır ve yeterlik sınavına girebilir Doktora yeterlik sınavı, jüri tarafından yazılı ve sözlü olarak iki bölüm halinde yapılır.

Doktora Yeterlik Komitesi, sınav jüri önerileri ve öğrencinin yazılı ve sözlü sınavlardaki başarı durumunu değerlendirerek öğrencinin başarılı veya başarısız olduğuna oy çokluğuyla karar verir. Öğrencinin her bir bölümden en az 100 üzerinden 75 alması zorunludur. Yazılı veya sözlü sınavların herhangi birinden başarısız olan öğrenci, yeterlik sınavından başarısız sayılır ve yeterlik sınavını bir sonraki yarıyılın sonuna kadar tekrarlamak zorundadır. Yeterlik sınavı tekrarında, zorunlu haller dışında aynı jüri üyeleri tekrar görevlendirilir. Sınav evrakı EABD başkanlığınca sınavı izleyen üç gün içinde Enstitüye tutanakla bildirilir.

Öğrencinin tez çalışması, TİK tarafından oy çokluğuyla başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir. Belirlenen tarihte rapor sunmayan öğrenci başarısız kabul edilir. Tez izleme komitesine sunulan rapor ve rapora ilişkin komite kararı ilgili EABD başkanlığı tarafından üç gün içinde Enstitü Müdürlüğüne iletilir. Başarısız olan öğrenciyle ilgili TİK toplanmaya devam eder.

 

ÖĞRETİM ALTYAPISI VE OLANAKLARI

Bölümdeki eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetleri 4 adet derslik, 3 adet öğrenci laboratuvarı ve 17 araştırma laboratuvarında yürütülmektedir. Bölüm bünyesinde bioküler öğrenci mikroskopları, stereo mikroskoplar, çeker ocaklar, vortex, teraziler, manyetik ısıtmalı karıştıcılar, çalkalayıcı karıştırıcılar, otoklav, deiyonize su cihazı, PCR cihazları, saf su cihazı, inkübatör, kurutma fırını, invert mikroskop, mor ötesi spektrofotometre, vakumlu etüv, evaporatör seti, santrijüjler, termal cycler, ultrasonik parçalayıcı, iklimlendirme kabini vb temel laboratuvar cihazlarımız bulunmaktadır. Ayrıca bölümümüzde yapılamayan analiz ve incelemeler, üniversitemiz BİLTEKMER laboratuvarında cüzi bir ücret karşılığında temin edilebilmektedir.

 

ARAŞTIRMA VE PROJELER FAALİYETLERİ

Bölümümüz bünyesinde bölgesel ve üniversite destekli çok sayıda proje yapılmış olmasının yanısıra, şimdiye kadar 3 adet TÜBİTAK projesini tamamlamış olup, halen devam eden 2 adet TÜBİTAK destekli projemiz bulunmaktadır.

EĞİTİM-ÖĞRETİM PLANLARI

Dosya Açıklama

Dosya Açıklama

DERS İÇERİKLERİ

Bölümümüz ders içeriklerine aşağıdaki bağlantıdan erişebilirsiniz. 

DERS PROGRAMLARI
HABERLER & ETKİNLİKLER
DENİZ BİYOLOJİSİ - ENTOMOLOJİ DERSLERİ KAPSAMINDA SAHA ÇALIŞMALARI

Bölümümüz 3. sınıf öğrencileri, Prof. Dr. İskender GÜLLE öncülüğünde ve Prof. Dr. Deniz İNNAL, Prof. Dr. Pınar GÜLLE, Doç. Dr. Seyit Ali KAMANLI ve Dr. Öğr. Üyesi Duygu Ceren ÇAĞLAN KAYA'nın katılımı ile Deniz Biyolojisi ve Entomoloji dersleri kapsamında Antalya İli, Kemer İlçesi Beydağları Sahil Milli Parkı içerisinde bulunan Phalesi Anti Kentine teknik gezi düzenlediler.

 

Teknik gezide denizel hidrobiyoloji, tuzcul yaşam birlikleri, littoral ve neritik ekosistemler, sucul ve karasal böcek türleri hakkında bilgi ve kazanımlar elde edilmiş olup yerinde gözlem ve inceleme yapılmıştır. Ayrıca dış paydaşımız olan Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürlüğü yetkili ve uzmanları tarafından uygulamalı doğa eğitimi yapılmıştır. 

TOKSİKOLOJİ DERSİ KAPSAMINDA TEKNİK GEZİ

Bölümümüz 3. sınıf öğrencileri,  Toksikoloji dersi kapsamında Prof. Dr. Deniz İNNAL öncülüğünde Afyonkarasihar İli Afyonkarahisar Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Merkezine “Bitki Özütlerinin Toksik Bileşenlerinin” öğrenilmesi amacıyla teknik gezi düzendiler. 

Burdur Gölü'nün Korunmasına Yönelik Öğrencilerimizden Örnek Bir Davranış

3. sınıf öğrencilerimiz “Burdur Gölü'nün korunmasına yönelik bir farkındalık oluşturmak için" Limnoloji (Göl ve Akarsu Bilimi) Dersi uygulamasını Prof. Dr. İskender GÜLLE gözetiminde gölü sahilinde işlediler. Öğrencilere Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürlüğü Sulak Alanlar Şube Müdürü Ersan BERBEROĞLU tarafından gölün tarihi, korunması ve yönetimi hakkında bilgi verildi. Biyoloji Bölümü öğretim Üyesi Prof. Dr. GÜLLE tarafından ise öğrencilere Burdur Gölü 'nün biyolojik ve ekolojik özellikleri hakkında bilgi verildi. 

 

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Biyoloji Bölümü olarak öğrencilere arazide ve doğada ders vermeye önem verdiklerini anlatan GÜLLE "Eğitimin bir kısmını fakültede laboratuvarda ve sınıflarda yaparken eğitimin doğada olan kısmına da önem veriyoruz, çünkü bazı konuların yerinde anlatılması, uygulamalı olarak kavranılması gerekiyor. Özelliklede göl, orman, yaban hayatı çalışıyorsak mutlaka araziye çıkmamız gerekiyor. Daha nitelikli, öğrenim çıktıları yüksek bir eğitim-öğretim yapabilmek açısından yılda 3-5 defa öğrencilerimizi mutlaka araziye çıkartıyoruz. Bu durumun öğrencilerimizin mesleki ve kişisel gelişiminde pozitif katkılar yaptığını gözlemliyoruz" dedi.

 

GÜLLE; "Limnoloji dersi için buraya geldik. Burdur Gölü'ne bir farkındalık oluşturup, Burdur Gölü'nün sorunlarını, son durumunu yerinde öğrendik, yaşayan canlıları yakından tanıma imkânı yakaladık. Özellikle ülkemizde ve dünyanın bazı ülkelerinde çok sık karşılaştığımız susuzluk ve kuraklık sorununu burada yerinde yaşayarak, gözlemleyerek öğrendiler. Kuraklığın göllerimizi ve Burdur Gölü'nü nasıl tehdit ettiğini bizzat görerek bilgi-bilinç durumlarını güncelledirler. Ayrıca Öğrenciler ve Doğa Koruma Milli parklar eşliğinde göl kıyısındaki katı atık çöpü kirliliğine dikkat çekmek ve insan davranışlarının çevre üzerindeki olumsuz üzerine etkilerini anlamak açısından yapılan çöp toplama etkinliği kapsamında küçücük bir alandan toplanan çuvallar dolusu çöp; Burdur Belediyesi Çöp Taksi uygulama aracı ile alınarak götürülmüştür.