TARİHÇİLER BULUŞUYOR: EĞİTİMDE YOL ARKADAŞLIĞI ÇALIŞTAYI

Yayın Tarihi | 03 March 2025, Monday

Burdur merkezde görevli Tarih öğretmenleri ile Tarih bölümü arasındaki ilişkileri güçlendirmek amacıyla 26 Şubat 2025 Çarşamba günü “TARİHÇİLER BULUŞUYOR: EĞİTİMDE YOL ARKADAŞLIĞI ÇALIŞTAYI” gerçekleştirilmiş ve aşağıdaki program uygulanmıştır. Çalıştaya bölüm akademisyenleri yanında Burdur merkezde görevli 25 öğretmen, 25 lisansüstü, 60 lisans öğrencisi katıldı. Katılımcıların hayli ilgisini çeken program dikkatle takip edildi. 

Çalıştay Programı

09:00-09:15 Kayıt

09:15-09:30 Açılış

I: OTURUM

09:30-09:40 Bölüm Tanıtımı

09:40-10:40 Bölüm Akademisyenlerinin Tanıtımı ve Tanışma

10:40-11:00 Bölüm Sınıflarının Tanıtımları (Öğrenci Sunumları)

11:00-11:15 Çay Molası

II. OTURUM

11:15-12:15 Serbest Fikir Alışverişi 

-İş birliği imkanlarının belirlenmesi

-Paydaşlarımıza verilebilecek destek imkanlarının belirlenmesi

-Belirli gün ve haftalarda gerçekleştirilebilecek ortak faaliyetlerin belirlenmesi 

12:15-12:30 Dilek ve Temenniler

12:30-13:30 Öğle Yemeği-Avşarhan Yemek Salonu

Kapanış

Çalıştay saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunmasıyla başladı. Ardından Bölüm Başkanı Prof. Dr. Zafer Gölen aşağıdaki konuşmayı gerçekleştirdi.

 

Değerli Hocalarım, Kıymetli Meslektaşlarım ve Sevgili Öğrenciler,

 

Hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum. "Tarihçiler Buluşuyor: Eğitimde Yol Arkadaşlığı Çalıştayı"na hepiniz hoş geldiniz! Bugün burada, tarih disiplininin eğitime katkılarını ve meslektaş dayanışmasının vazgeçilmez önemini konuşmak için bir araya geldik. Bu buluşmanın, akademik iş birliklerini güçlendireceğine ve eğitim süreçlerimize yeni bir perspektif kazandıracağına yürekten inanıyorum!

 

Bildiğimiz gibi tarih, yalnızca geçmişi incelemekle kalmaz; aynı zamanda geleceği inşa etme yolunda bizlere ışık tutar. Bugün bu ilk toplantıda temel amacımız birbirimizi tanımak olacak ama bundan sonra iş birliğimizi geliştirmek için neler yapabileceğimizi konuşacağız. Hocalarımız, sizler, öğrencilerimiz ve diğer paydaşlarımızla birlikte, bilgi paylaşımının ve ortak çalışmaların nasıl şekillendirileceğini ele alacağız. Bu konuda sizlerden gelecek her türlü fikre açığız.

 

Eğitimde yol arkadaşlığı kavramı, bir disiplinin sadece akademik bilgilerle değil, aynı zamanda iş birliği ve dayanışma ruhuyla geliştiğini ifade etmektedir. Bugün , burada eğitim süreçlerimizi  nasıl daha verimli hale getirebileceğimize yönelik fikir ve düşüncelerin ortaya çıkacağını düşünüyorum. Mesela sizlerin tecrübe ve bilgilerinizi öğrencilerimizle paylaşmak, sizleri öğrencilerimizle buluşturmak için meslekte 20 yılını dolduran gönüllü hocalarımızı belli bir program dahilinde serbest söyleşiler şeklinde burada konuk etmekten mutluluk duyarız. Umarım bu çağrıma olumlu cevap verirsiniz.

 

Bizler bölüm olarak eğitimin yalnızca dersliklerle sınırlı kalmadığını, akademik ve sosyal iş birlikleriyle daha da güçleneceğini düşünüyoruz. Bugüne kadar bölümümüzün yapılanması nedeniyle bu işin biraz geciktiğinin farkındayım ancak bundan sonra daha etkili iletişim fırsatı yakalayacağız. Özellikle, ortak projeler geliştirmek, akademik ve bilimsel çalışmalarda daha sık bir araya gelmek, bilgi paylaşımını artırmak hedeflerimiz arasında olmalıdır. Mesela size verilen çantada yer alan sempozyum programına bakıldığında o sempozyuma sadece Hulusi Hocamın bildiri sunduğu görülür. Bundan sonra sizlerden daha fazla katkı beklediğimizi belirtmek isterim. Bu bağlamda, bugün burada üreteceğimiz fikirlerin, ilerleyen süreçte yeni akademik çalışmalara ve projelere temel oluşturmasını umut ediyorum. Sizler bölüm web sitemizi takip ederek bizden haberdar olabilirsiniz. Bizler de sizlerin bize ihtiyaç duyduğunuz konularda elimizden gelen her türlü yardımı yapmaya hazırız. 

 

Bugünkü programımızın ilk oturumunda bölümümüzü tanıtacak, ardından hocalarımızı ve öğrencilerimizi daha yakından tanıma fırsatı bulacaksınız. İkinci oturumda ise, bizler sizleri tanıyacak, serbest fikir alışverişiyle iş birliği imkanlarımızı ve ortak hangi projeleri geliştireceğimizi değerlendireceğiz.

 

Bu vesileyle, bizleri kırmayarak buraya kadar geldiğiniz için teşekkür ediyor, verimli ve keyifli bir gün geçirmenizi diliyorum.

 

Fakülte Dekanı Prof. Dr. Sevilay Özer ise yaptığı konuşmada Fen Edebiyat Fakültesini tanıtarak aşağıdaki bilgileri verdi.

 

Saygıdeğer Hocalarımız, Değerli misafirlerimiz, Sevgili öğrencilerimiz,

 

Öncelikle fakültemize ilişkin kısa bilgi vermek isterim. 2006 yılında Burdur Mehmet Akif Ersoy üniversitesi bünyesinde kuruldu. 2010 yılına kadar Burdur merkezde yer alan fakültemiz 2010 yılında istiklal yerleşkesine taşınmıştır.  Fakültemiz bünyesinde 18 Bölüm ve 71 Anabilim Dalı bulunmaktadır. 

 

Güçlü akademik kadrosu ile Fen-Edebiyat Fakültesi 14 farklı alanda diploma verebilecek öğretim birimlerine sahiptir. 148 akademik personelin görev yaptığı fakültemizde 2530 lisans öğrencisi bulunmaktadır. Fakültemizde sadece 2024 yılı içerisinde yapılmış olan SCI, SCI-Exp, SSCI, AHCI yayın sayısı 83 tanedir. Bunun yanı sıra TR dizin tarafından taranan hakemli dergilerde çok sayıda makale ve yanı sıra uluslararası bildiri ve kitap bölümü yayınlanmıştır.  Fakültemiz bünyesinde yürütülen Tübitak proje sayısı (1001, 1002, 3501, 3001) 7, BAP projesi 10, 2209 öğrenci projeleri ise 17’dir. Üniversitemizin evrensel bilgiden toplumsal katkıya” mottosuna da uygun olarak öğrencilerimiz teorik bilgilerini pratiğe dökerek, toplum yararına somut sonuçlar elde etmeye yönelik projeler geliştirmektedirler. Tübitak’ın sağladığı destekle öğrencilerimiz inovatif fikirlerini ve projelerini, ulusal ve uluslararası platformlarda tanınma ve öne çıkarma fırsatı bulmaktadır. 

 

Sözlerime son verirken bu organizasyonu düzenleyen başta Tarih Bölüm Başkanı Zafer Hocam olmak üzere siz değerli hocalarıma teşekkür eder, sevgi ve saygılarımı sunarım 

 

Açılış konuşmalarının ardından, Araş. Gör. Umut Sergen Dal, Tarih Bölümü hakkında kapsamlı bilgiler sundu. Program, bölüm akademisyenlerinin sırasıyla kendilerini tanıtması ve çalışma alanlarıyla ilgili bilgi vermesiyle devam etti. Ardından, sınıf öğrenci temsilcileri, sınıflarındaki öğrenci profillerini tanıtarak genel bir perspektif sundular. Böylece, programın ilk oturumu tamamlanmış oldu.

 

Oturum, bölümde öğrenim gören en yaşlı öğrenci olan 3. sınıf öğrencisi Abdurrahman Sarı’nın anlamlı konuşmasıyla açıldı. Sarı, ilerleyen yaşına rağmen eğitim aşkının hiç azalmadığını vurgulayarak, öğrenmenin yaşı olmadığını içtenlikle dile getirdi. Onun ilham verici konuşmasının ardından öğretmenler kendilerini tanıttılar. Çalıştıkları okullar, yürüttükleri projeler ve olası iş birliği fırsatları hakkında bilgi vererek, ortak çalışmalar için öneriler sundular. Daha sonra Serbest Fikir Alışverişi bölümüne geçildi ve taraflar, karşılıklı fikir paylaşımıyla iş birliği imkanlarını detaylı şekilde ele aldılar. Görüşmelerin sonunda, tarafların beklentileri belirli başlıklar altında toplandı. 

Tarih Bölümünün beklentileri:

1-Tarih bölümü tarafından yapılan etkinliklere öğretmenlerimizin katılımı

2- Tarih bölümü tarafından yapılan sempozyum ve çalıştaylara öğretmenlerin aktif katılımı

3-Tecrübeli öğretmenler ile öğrencilerin buluşturulması ve bölüm tarafından düzenlenmesi planlanan “Tarih Öğretmenleriyle Söyleşi” programına destek verilmesi

 

Tarih Öğretmenlerinin beklentileri:

1-Yüksek Lisans yapmamış öğretmenlere yüksek lisans imkanlarının sağlanması

2-Belirli günlerde akademisyen konuşmacı desteği verilmesi

3-Ortak proje yapımı ya da öğretmenler tarafından gerçekleştirilecek projelere akademik destek verilmesi

4-Öğretmenler tarafından yapılacak teknik gezilere akademisyen desteği verilmesi

5- İki tarafın katılımıyla ortak sosyal programlar icrası

 

Dekan Prof. Dr. Sevilay Özer, Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Zafer Gölen ve bölüm akademisyenleri öğretmenlerimizin taleplerinin tamamının bölümümüz tarafından kolaylıkla karşılanacağını ifade ettiler. 

Programın son bölümünde Dekan Prof. Dr. Sevilay Özer, Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Zafer Gölen ve Bölüm kurucu başkanı Prof. Dr.  Hasan Babacan’ın öğretmenlere katılım belgelerini takdim ettiler. Program üniversite yemekhanesinde verilen öğle yemeği ile sona erdi.   Her iki taraf da ilki gerçekleşen çalıştaydan memnuniyetlerini dile getirdiler.