“Water Politics and the On-Paper Hydropower Boom: Power, Corruption, and Sustainability in Emerging Economies”
Yayın Tarihi | 05 November 2024, Tuesday
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Coğrafya Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Özge Can Doğmuş’un yeni kitabı “Water Politics and the On-Paper Hydropower Boom: Power, Corruption, and Sustainability in Emerging Economies” Routledge Yayınları tarafından yayımlandı (Yayın tarihi: 28 Haziran 2024).
Bu kitap, planlanan ancak kağıt üzerinde kalan hidroelektrik santrallerin sayısındaki hızlı artışın, gelişmekte olan ekonomilerde güvenli ve adil su ve enerji erişimini nasıl etkilediğini incelemektedir.
Küresel hidroelektrik santral planlarının sayısındaki artış büyük ölçüde gelişmekte olan ekonomilerde yer alan küçük hidroelektrik santrallerden kaynaklanmaktadır; ancak, yetersiz finansman, kötü planlama ve yolsuzluk gibi sorunlar bu projelerin hayata geçirilmesini engellemektedir. Bu durumu “kâğıt üzerinde kalan” hidroelektrik santrallerin sayısındaki hızlı artış olarak tanımlayan bu kitap, tamamlanamayan projelerin yol açtığı hidrososyal sorunlara odaklanmaktadır. Tamamlanması önerilen ancak inşa edilmeyen bu projelerin, su kaynaklarının kontrolü ve yönetiminde aksamalara yol açabileceği, sürdürülebilir kalkınma planlamasındaki derin sorunlar nedeniyle gelişmekte olan ülkelerin uluslararası bağımlılığını artırabileceği ve tüm bunların hem ekosistemler hem de bu ekosistemlere bağımlı topluluklar üzerinde nasıl bir etki yaratabileceği ele alınmaktadır. Bu bağlamda, kitap enerji güvenliği ve sürdürülebilir kalkınma konularındaki baskın söylemleri eleştirel bir bakışla değerlendirirken, küresel emperyalizmin etkilerinin ne ölçüde işlediğine dikkat çekmekte; hidrososyal bağlamda uluslararası güç ilişkilerinin etkilerini ve bu ilişkilerin uluslararası bağımlılığı nasıl pekiştirdiğini incelemektedir. Ayrıca, küresel hidroelektrik santral projelerinin büyük ölçüde kâğıt üzerinde kalmasına rağmen insan-su sistemleri üzerinde önemli bir etki yaratabileceğini vurgulayarak, bu duruma dair özgün bir bakış açısı sunmaktadır. Hidrososyal ilişkiler tartışmasına katkıda bulunan her bölüm, insanların su ile kurduğu toplumsal, kültürel ve siyasi etkileşimlere dair derinlemesine bir analiz sunmakta ve bu bulguları, kâğıt üzerinde kalan projelerin getirdiği sorun ve zorlukların daha incelikli bir şekilde anlaşılmasını sağlamak için kullanmaktadır.
Bu kitap, su politikaları, su yönetimi, politik ekoloji, yolsuzluk ve çevre ekonomisi alanındaki öğrencilere ve araştırmacılara; ayrıca, sürdürülebilir kalkınma alanında politika yapıcılara büyük ilgi sunacaktır.
Öğretim üyemizi tebrik eder, başarılarının devamı dileriz.
Kitabın internet adresi için tıklayınız.
