Ders Kataloğu

Yayın Tarihi | 04 November 2024, Monday

Kuruluş 

17.03.2006 tarih ve 26111 sayılı Resmi Gazete yayınlanan 5467 sayılı Kanunlar Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi kurulmuştur. 2007 yılında fakültemiz bölümleri oluşturulmuştur. Antropoloji Bölümü, 2009 yılında kurulmuş olup, 2015-2016 eğitim-öğretim yılında birinci öğretim olmak üzere yaklaşık 20 öğrenci ile öğrenimine başlamıştır 

 

Kazanılan Derece Programı tüm gereksinimlerini yerine getirerek başarı ile tamamlayan mezunlar "Antropoloji alanında Lisans Diploması" derecesi alırlar. 
Derecenin Düzeyi (Ön Lisans, Lisans, Yüksek Lisans, Doktora) Lisans 
Kabul ve Kayıt Koşulları YKS sınavından hangi puan türünde alım yapmaktadır. Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesinde kayıt kabul işlemleri, Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından yürütülmekte olup, yönetmelik ve yönergelere ilişkin bilgiye, https://oidb.mehmetakif.edu.tr/ adresinden ulaşılabilir. 
Önceki Öğrenmenin (formal, in-formal, non-formal) Tanınması Hakkında Kurallar Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesinde öğrenim gören öğrenciler, bazı derslerden belirli yönetmelikler çerçevesinde muaf olabilirler. Başka bir kurumda alınan dersin içeriğinin, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesinde verilen dersin içeriğine uygun olması ve ilgili fakülte/enstitü müdürlüğü tarafından onaylanması durumunda, öğrenci bu dersten muaf tutulabilir. 
Yeterlilik Koşulları ve Kuralları 

1 Antropoloji biliminin temel kavram ve terimlerini tanımlama 

2 Antropoloji alanındaki kuramsal tartışmaları kronolojik bir çerçevede sıralama 

3 Tarihsel süreç içerisinde insanın ortaya çıkışı, yerleşik hayata geçişi, kültürü üretmesi ve çeşitlenmesiyle ilgili gelişmeleri açıklama 

4 Farklı kültürlerin maddi kültür öğelerini, çevre ve yaşam alanlarını düzenleme biçimlerini insan-nesne insan doğa/ insan çevre ilişkileri üzerinden geliştirdikleri pratikleri çözümleme 

5 İnsan türlerinin aile akrabalık ilişkileri ile toplumlararası ilişkileri kültürel, biyolojik ve morfolojik açıdan karşılaştırmalı olarak inceleyerek bu konuların aydınlatılması hakkında bilgi sahibi olma 

6 Antropolojinin çeşitli alanlarıyla ilgili uygulamalı çalışma/çalışmalar yapma 

7 Alanla ilgili kavramları ilgili Antropoloji disiplinlerinde kullanma 

8 Farklı insan türlerinin farklı kültürlerini, küreselleşme çerçevesinde birbirlerine benzerlik ve farklılıklarını yorumlama 

9 Antropoloji alanındaki bilgi birikimini farklı bilim dallarıyla ilişkilendirme 

10 Araştırmacıların yaratıcı düşünme, proje oluşturma, bireysel ve ekip içerisinde çalışmalarını mümkün kılma 

11 Antropolojinin çeşitli alt disiplinlerinde uygulamalı çalışma yapma 

12 Güncel gelişmeleri ve alanıyla ilgili bilimsel yayınları takip ederek analitik düşünmeyi öğrenme 

13 Bilim ve etik ilkelerine uygun davranma 

14 Bireysel ve ekiple alanında veya disiplinlerarası çalışma yapma 

15 Bilimsel yayınları takip ederek bilgisini sorgulama ve aktarma 

Program Profili Programımız alanında uzman akademisyenlerden oluşur ve gerekli çalışmalar derslerle birlikte yürütülmektedir. Amaç öğrenciyi alan becerilerine de sahip bireyler olarak yetiştirmektir. Bölümümüz Paleoantropoloji, Fizik Antropoloji ve Sosyal Antropoloji anabilim dallarından oluşmaktadır. Bu doğrultuda bölüm, öğrencilere nesnel bir bakış açısı kazandırarak, toplumlar arasındaki benzerlik ve farklılıkların her birinin özgün yaşam koşullarının neticesinde ortaya çıktığını kavratmayı ilke edinmektedir. Öğrencilere insanların biyolojik ve kültürel yönleri göz önünde bulundurularak tüm benzerlik ve farklılıklara eşit mesafede olması gerektiği öğretilmeye çalışılmaktadır. Aynı zamanda öğrenciler, antropolojik alan ve arazi çalışmalarının bir parçası olabilme ve bu çalışmalardan elde edilen verileri analiz edebilme yetisinin yanı sıra, bilimsel rapor ve tez çalışması hazırlayabilme alt yapısını ve alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri, eğitim-öğretim, araştırma ve topluma hizmet alanlarında etik değerleri gözeterek kullanabilme becerisi kazanmaktadır. 
Mezunların İstihdam Profilleri (örneklerle) Antropoloji Bölümü mezunları, başta Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde olmak üzere pek çok kamu kuruluşunda kendilerine yer bulabilmekte, ayrıca alanlarıyla ilgili bölümlerde, gerekli şartları sağlamak koşuluyla, yüksek lisans ve doktora eğitimi alarak akademik olarak da çalışmalarına devam edebilmektedirler.  
Üst Derece Programlarına Geçiş Öncelikle sosyal ve beşeri bilim alanında olmak üzere her alanda yüksek lisans, doktora programlarına veya sanatta yeterlik programlarına başvurabilir. Programa ait lisansüstü eğitim hizmetleri Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü tarafından yürütülmektedir. Lisansüstü programlarla ilgili gerekli şartlar, kayıt süreci ve detaylı bilgi için enstitünün sayfasını https://sbe.mehmetakif.edu.tr/ ziyaret edebilirsiniz. 
Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme 

HARF NOTU  4'LÜ SİSTEM  BAŞARI PUANI 
 AA                      4,00                       90-100 
 BA                      3,50                       85-89 
 BB                      3,00                       80-84 
 CB                      2,50                       75-79 
 CC                      2,00                       70-74 
 DC                     1,50                        65-69 
 DD                     1,00                       60-64 
 FD                      0,50                       00-00 
 FF                       0,00                       00-00 

DZ                       0,00                       00-00 

 

Mezuniyet Koşulları 

Mezuniyet için gerekli krediyi tamamlamış, ağırlıklı genel not ortalaması(AGNO) en az 2.00 olan ve ilgili birimin yönetim kurulunca mezuniyetlerine karar verilen öğrencilere 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununda öngörülen diploma verilir. Diploma tarihi birim yönetim kurulu karar tarihidir. AGNO, aynı zamanda mezuniyet not ortalamasıdır. Diplomalar, Senato tarafından belirlenen esaslar çerçevesinde düzenlenir. 

Lisans öğrenimine devam eden bir öğrenciye; 2547 sayılı Kanun hükümleri uyarınca bir lisans programının en az ilk dört yarıyılının bütün derslerinden başarılı olması, AGNO’sunun en az 2.00 olması ve kendi isteğiyle Üniversiteden ayrılması halinde ön lisans diploması verilebilir. 

Diplomalar hazırlanıncaya kadar, bir defaya mahsus olmak üzere öğrenciye geçici mezuniyet belgesi verilir. Mezuniyet tarihi, öğrencinin mezuniyeti ile ilgili toplanan birim yönetim kurulunun karar tarihidir. 

Mezun olan öğrenciye, diploma bir defaya mahsus olmak üzere verilir. Diplomanın kaybedilmesi, tahribata uğraması ya da mahkeme kararına dayalı olarak kimlik bilgilerinde değişiklik yapılması halinde Senato tarafından belirlenen esaslara göre işlem yapılır. 

Mezun olan öğrenciye, mezuniyet derecesini, ağırlıklı genel not ortalamasını, devam ettikleri bölüm veya program ile aldıkları ders, proje, laboratuvar ve bitirme projesini, başarı notlarıyla birlikte gösteren bir öğrenim belgesi verilir. 

Tüm dersleri başarıyla bitiren ve disiplin cezası almayan bir öğrenciye; bitirme notu 3.00-3.49 arasında ise onur belgesi, 3.50-4.00 arasında ise yüksek onur belgesi verilir. 

Çalışma Şekli (Tam Zamanlı, e-öğrenme) Tam Zamanlı, e-öğrenme 
Adres ve İletişim Bilgileri (Program Başkanı, AKTS/DS Koordinatörü) 

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi 

Fen-Edebiyat Fakültesi 

 Değirmenler Mahallesi-İstiklal Yerleşkesi, 15200, Yakaköy / Merkez / Burdur 

 +90 248 213 30 00 

fef@mehmetakif.edu.tr 

Antropoloji Bölümü: ......@mehmetakif.edu.tr 

 

Bölüm Olanakları