-TC. Kültür ve Turizm Bakanlığı Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Şeref Höyük /Komana Arkeolojik Yüzey Araştırmaları, Bucak/BURDUR. Araştırma Başkanı: Prof. Dr. Ralf BECKS
Araştırma Başkan Yardımcısı: Prof. Dr. B. Ayça POLAT BECKS
2014-2023 yılları arasında Prof. Dr. Ralf H. BECKS başkanlığında yürütülen yüzey araştırmaları Burdur İli Bucak İlçesi ile Antalya İli Korkuteli İlçesi sınırlarına giren alanları kapsar. Merkezini Bucak Ürkütlü yakınlarındaki Şeref Höyük oluşturur. Yörenin en büyük Höyüğü olan Şeref Höyük Kalkolitik Dönem’den itibaren Roma Dönemi’ne dek kesintisiz yerleşim görmüştür. Egemenlik alanına giren sahalarda tüm dönemleri kapsayan araştırmalarda 350’nin üzerinde buluntu yeri tespit edilmiştir.
-TC. Kültür ve Turizm Bakanlığı Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Salda-Yeşilova Arkeolojik Yüzey Araştırmaları, Yeşilova/BURDUR. Araştırma Başkanı: Prof. Dr. F. Eray DÖKÜ
Söz konusu bölgede sürdürülen araştırmalar yörenin taşınır taşınmaz çok çeşitli kültür kalıntılarının arkeolojik analizi ile ilintili antik kültür bölgeleri (Lydia, Phyrigia, Lykia, ve Kabalis) arasındaki sosyoarkeolojik bağları aydınlatmak amacını taşımaktadır.
-TC. Kültür ve Turizm Bakanlığı Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Burdur İli (Yeşilova, Kemer, Karamanlı ve Tefenni) Protohistorik Dönem Yüzey Araştırması, BURDUR. Araştırma Başkanı:
Dr. Öğr. Üyesi Aslı ÜNAR
2024 yılında başlanan Burdur İli (Yeşilova, Kemer, Karamanlı ve Tefenni İlçeleri) Protohistorik Dönem yüzey araştırmasında ilk yerleşik yaşama geçişten (Neolitik Dönem), Tunç Çağları sonuna kadar bölgede yaşamış erken toplumların yaşam alanları, kültürleri, inanç sistemleri ve bunların arkeolojik olarak materyal kültüre yansımaları araştırılmaktadır. Araştırmanın diğer bir amacı erken toplumları sosyal ve ekonomik çevreleri ile insan-çevre ilişkileri kapsamında ele almaktır. Söz konusu sebeple erken toplumlar; yer seçimleri, yerleşim modelleri, kaynak kullanımları, toplumsal organizasyonlar açısından da araştırılmaktadır. Bu maksatla araştırma, arkeolojinin yanı sıra coğrafya ve tarih alanındaki farklı disiplinlerden uzmanların katılımıyla gerçekleştirilmektedir. Bu kapsamda öncelikli olarak Erken yerleşimlerin yüksek çözünürlüklü ve doğrulukta ortomosaic görüntüsü ile sayısal yüzey modellemesi üzerine çalışılmaktadır.
-TC. Kültür ve Turizm Bakanlığı Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Burdur İli Paleolitik Çağ Yüzey Araştırması, BURDUR. Araştırma Başkanı: Dr. Öğr. Üyesi Betül FINDIK MAYDA
2021-2024 yılları arasında gerçekleştirilen "Burdur İli Paleolitik Çağ Yüzey Araştırması" Burdur'daki en eski insan varlığına odaklanmıştır. Arkeoloji, Antropoloji ve Jeoloji/Paleontoloji dallarında uzman bilim insanlarından oluşan ekip, Paleolitik Çağ'da (Eski Taş Çağı), insanların yerleşik hayata geçişinden önce, avcı-toplayıcı ve konar-göçer toplulukların Burdur'u doğal kaynakları ve uygun çevre koşulları nedeniyle tercih ettiğini ortaya koymuştur. Yapılan çalışmalar sonucunda, 49 yeni Paleolitik Çağ buluntu alanı tespit edilmiş, Burdur'un insan iskanı bakımından tarihinin bilinenden yüz binlerce yıl daha eskiye uzandığı anlaşılmıştır.