Ders Kataloğu

Yayın Tarihi | 02 October 2024, Wednesday

Lisans Programı
Program Tanımı
Kuruluş17.03.2006 tarih ve 26111 sayılı Resmi Gazete yayınlanan 5467 sayılı Kanunlar Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi kurulmuştur. 2007 yılında fakültemiz bölümleri oluşturulmuştur. Üniversitemizin Fen-Edebiyat Fakültesi bünyesinde bulunan Coğrafya Bölümü 2012’de açılmıştır. MAKÜ İstiklal yerleşkesi, Fen-Edebiyat Fakültesinde yer alan bölüm, 2015-2016 eğitim-öğretim yılında eğitim faaliyetlerine başlamıştır.
Kazanılan DereceProgramdan mezun olanlar, Coğrafya Lisans Diploması almaya hak kazanmaktadır.
Derecenin Düzeyi (Ön Lisans , Lisans, Yüksek Lisans, Doktora)Lisans
Kabul ve Kayıt KoşullarıCoğrafya Lisans programı, Üniversite Seçme ve Yerleştirme Sınavında aldıkları SÖZEL puanı ile bölüme girmeye hak kazanmış kız ve erkek öğrencilere mesleki eğitim-öğretim sağlamaktadır. Eğitim dili Türkçedir.
Önceki Öğrenmenin (formal, in-formal, non-formal) Tanınması Hakkında Kurallar

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesinde öğrenim gören öğrenciler bazı derslerden belirli yönetmelikler çerçevesinde muaf olabilirler. Başka bir kurumda alınan dersin içeriğinin, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesinde verilen dersin içeriğine uygun olması ve ilgili fakülte/enstitü müdürlüğü tarafından onaylanması durumunda, öğrenci bu dersten muaf tutulabilir.

“Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlararası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik” hükümleri uygulanır.

Yeterlilik Koşulları ve KurallarıCoğrafya Bölümü öğrencilerinin programda yer alan 240 AKTS kredi karşılığındaki tüm dersleri, en az 2.00 genel not ortalaması (AGNO) ile başarılı bir şekilde tamamlaması gereklidir.
Program ProfiliCoğrafya Bilim Dalı’nda uygulanması planlanan program kapsamında, öğrencilere, coğrafyanın tarihsel süreçteki değişimi ve metodolojisinin incelenmesi, dünya ölçeğinde coğrafya bilimi ve eğitimindeki değişimlerin izlenmesi, öğrenme öğretme süreçlerinin ve bilimsel araştırma yöntemlerinin analizi, bilişim ve iletişim teknolojilerini coğrafyada kullanılması, coğrafyada biliminin konularına ilişkin lisans düzeyinde akademik bakış açısı, bilgi, beceri ve birikim kazandırılmasına odaklanılacaktır. Bu bağlamda, Coğrafya alanında uzmanlaşma imkânı sağlamak ve evrensel ölçekte üretilen projeleri toplumun hizmetine sunmak temel hedeftir.
Mezunların İstihdam ProfilleriÖğretmenlik formasyonu alan öğrencilerimiz, devlet okullarında ve özel eğitim kurumlarında “Branş Öğretmeni” olma imkânına sahiptir. Coğrafya Bölümü mezunları Milli Eğitim Bakanlığının öngördüğü koşulları yerine getirdiklerinde devlet okullarında, özel okullarda ve özel dershanelerde öğretmen olarak görev yapabilirler.
Bölümümüzden mezun olan öğrencilerimiz Maden Tetkik Arama Enstitüsü, Devlet Su İşleri, Köy Hizmetleri, Orman Genel Müdürlüğü, Karayolları, Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü, Devlet İstatistik Enstitüsü, Devlet Planlama Teşkilatı vb. gibi resmi kuruluşlar ile Turizm Bakanlığı, Çevre Bakanlığı gibi bakanlıklarda çalışabilmektedir. Mezunlarımız, bölge planlama çalışmalarında ve belediyelerin planlama faaliyetlerinde görev yapabilme olanakları bulunmaktadır.
Üst Derece Programlarına GeçişLisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar, ALES sınavından geçerli not almaları ve yeterli düzeyde Yabancı Dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla yüksek lisans ve doktora programlarına kayıt yaptırabilirler.
Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği'nin Beşinci Bölümü (Sınavlar ve Sınav Dönemleri) hükümleri uygulanır.

 

HARF NOTU  4'LÜ SİSTEM  BAŞARI PUANI
AA                     4,00                       90-100
BA                     3,50                       85-89
BB                     3,00                       80-84
CB                     2,50                       75-79
CC                     2,00                       70-74
DC                     1,50                        65-69
DD                     1,00                       60-64
FD                      0,50                       00-00
FF                       0,00                       00-00

DZ                      0,00                       00-00

Mezuniyet KoşullarıMezuniyet için gerekli krediyi (240 AKTS) tamamlamış, ağırlıklı genel not ortalaması (AGNO) en az 2.00 olan ve ilgili birimin yönetim kurulunca mezuniyetlerine karar verilen öğrencilere 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununda öngörülen diploma verilir.
Çalışma Şekli (Tam Zamanlı, e-öğrenme )Tam Zamanlı, e-öğrenme
Adres ve İletişim Bilgileri (Program Başkanı, AKTS/DS Koordinatörü)

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi

Fen-Edebiyat Fakültesi

Değirmenler Mahallesi-İstiklal Yerleşkesi, 15200, Yakaköy / Merkez / Burdur

Tel : +90 248 213 32 82

E- Posta  : cografyamaku@gmail.com

Program Çıktıları
1-Coğrafya alanında edindiği uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanabilmek.
2-Coğrafya biliminin klasik ve güncel kuramlarını, bu kuramlar aralarındaki farklılıkları ve ilişkileri tanımlayabilmek ve değerlendirebilmek.
3-Coğrafya ile ilişkili olan diğer disiplinlerden yararlanabilmek ve bu disiplinlere ilişkin temel bilgilere sahip olmak.
4-Coğrafya alanında edindiği ileri düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak mekân üzerinde gerçekleşen fiziki ve beşeri olayları yorumlayabilmek.
5-Yeryüzünün temel dinamiklerindeki süreklilikler ve değişiklikleri tespit ederek haritalayabilmek, mevcut haritaları yorumlayabilmek.
6-Lokasyonel, bölgesel ve küresel konuları/sorunları tanımlayabilmek, kanıtlara ve araştırmalara dayalı çözüm önerileri geliştirebilmek.
7-Mekânsal ilişkilerde yapılar, aktörler ve mekân üzerinde rol oynayan çeşitli etkenler arasındaki ilişkileri kapsayan bilimsel çalışmaları yorumlayabilmek.
8-Coğrafya alanındaki kavram ve fikirleri bilimsel yöntemlerle inceleyebilmek, verileri doğru bir şekilde yorumlayabilmek ve veri analizi yapabilmek.
9-Coğrafya ile ilgili edindiği bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirebilmek, öğrenme gereksinimlerini belirleyebilmek ve analitik düşünebilmek.
10-Coğrafya ile ilgili konularda ilgili kişi ve kurumlara düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak aktarabilmek.
11-Uygulamada karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve grup üyesi olarak sorumluluk alabilmek.
12-Düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini nicel ve nitel verilerle destekleyerek uzman olan ve olmayan kişilerle paylaşabilmek.
13-Coğrafi verilerin toplanması, yorumlanması ve uygulanması aşamalarında toplumsal, bilimsel ve etik değerlere sahip olmak.
Tezli Yüksek Lisans Programı
Program Tanımı
KuruluşCoğrafya Anabilim Dalı Tezli Yüksek Lisans programı, 2015-2016 eğitim ve öğretim yılında açılmıştır.
Kazanılan DereceCoğrafya Bilimi alanında Yüksek Lisans (Master) diploması.
Derecenin Düzeyi (Ön Lisans , Lisans, Yüksek Lisans, Doktora)Yüksek Lisans
Kabul ve Kayıt Koşulları1- Coğrafya Bölümü veya Coğrafya Öğretmenliği lisans örgün eğitim mezunu olmak.
2- ALES Sözel’den en az 55 puan almış olmak.
3- YÖK tarafından kabul edilen ve ÖSYM tarafından yapılan merkezî yabancı dil sınavları ile ÖSYM tarafından eşdeğerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavlarından birine girmiş olmak.
4- Yabancı ülkelerde lisans ve yüksek lisans programlarını bitirmiş Türk uyruklu öğrencilerin YÖK’ten denklik belgesi almış olmaları ve başvuruda ibraz etmeleri gerekir.
Önceki Öğrenmenin (formal, in-formal, non-formal) Tanınması Hakkında KurallarYükseköğretim Kurumlarında "Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği” hükümleri uygulanır.
Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde öğrenim gören öğrenciler, bazı derslerden belirli yönetmelikler çerçevesinde muaf olabilirler. Başka bir kurumda alınan dersin içeriğinin, enstitünün ilgili programına eşdeğer kabul edilmesi durumunda, verilen dersin içeriğine uygun olması ve ilgili fakülte/ enstitü müdürlüğü tarafından onaylanması ile öğrenci o dersten muaf tutulabilir.
Yeterlilik Koşulları ve KurallarıCoğrafya Tezli Yüksek Lisans programında en az 7 ders (21 kredilik) ile seminerini tamamlayan (Toplam 60 AKTS) ve hazırladığı tezi seçilmiş bir jüri önünde başarıyla savunan öğrenci, en az toplam 120 AKTS kredisini tamamlayarak program yeterliliklerini sağlamış olur. Bu durumda öğrenci Coğrafya Bilim alanında Yüksek Lisans (Master) derecesine sahip olmuş olur.
Program ProfiliCoğrafya Bilim Dalı’nda uygulanması planlanan program kapsamında, öğrencilere, coğrafyanın tarihsel süreçteki değişimi ve metodolojisinin incelenmesi, dünya ölçeğinde coğrafya bilimi ve eğitimindeki değişimlerin izlenmesi, öğrenme öğretme süreçlerinin ve bilimsel araştırma yöntemlerinin analizi, bilişim ve iletişim teknolojilerini (ICT) coğrafyada kullanılması, coğrafyada biliminin konularına ilişkin lisansüstü düzeyde akademik bakış açısı, bilgi, beceri ve birikim kazandırılmasına odaklanılacaktır. Bu bağlamda, Coğrafya alanında uzmanlaşma imkânı sağlamak ve evrensel ölçekte üretilen projeleri toplumun hizmetine sunmak temel hedeftir.
Mezunların İstihdam ProfilleriYüksek Lisans Programını bitiren öğrenciler alanlarında öğretmen ve akademisyen olabilmektedir.
Programı başarılı bir şekilde tamamlayan öğrenciler, Coğrafya Anabilim Dalında doktora programına başvuruda bulunabileceği gibi kamusal ve özel kurum ve kuruluşlarda ileri düzeyde araştırma yapabilme kapasitesiyle çalışma imkânı bulabilirler.
Üst Derece Programlarına GeçişProgramı başarılı bir şekilde tamamlayan öğrenciler, Coğrafya Anabilim Dalında doktora programına başvuruda bulunabilirler.
Sınavlar, Ölçme ve DeğerlendirmeBurdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin 51. maddesi gereği uygulanır.
Mezuniyet KoşullarıCoğrafya Tezli Yüksek Lisans programında en az 7 ders (21 kredilik) ile seminerini tamamlayan (Toplam 60 AKTS) ve hazırladığı tezi seçilmiş bir jüri önünde başarıyla savunan öğrenci, en az toplam 120 AKTS kredisini tamamlayarak program yeterliliklerini sağlamış olur. Bu durumda öğrenci Coğrafya Bilim alanında Yüksek Lisans (Master) derecesine sahip olmuş olur.
Çalışma Şekli (Tam Zamanlı, e-öğrenme )Tam Zamanlı, e-öğrenme
Adres ve İletişim Bilgileri (Program Başkanı, AKTS/DS Koordinatörü)

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi

Fen-Edebiyat Fakültesi / Sosyal Bilimler Enstitüsü

Değirmenler Mahallesi-İstiklal Yerleşkesi, 15200, Yakaköy / Merkez / Burdur

Tel : +90 248 213 32 82

E- Posta  : cografyamaku@gmail.com

Program Çıktıları
1-Çalışmalarında mesleki ve etik kurallara uyar.
2-Coğrafya alanına ilişkin kuramsal bilgilere sahip olur.
3-Coğrafyada bilimsel araştırma yöntemlerini kullanır.
4-Coğrafi konuları, sistematik bir yaklaşımla ele alma, araştırma ve sunma becerisi kazanabilir.
5-Coğrafi veri toplama araçlarını etkin bir şekilde kullanabilir.
6-Çalışmalarında temel bilgi teknolojileri, istatistik, kartografya gibi araç ve yöntemleri kullanma ve uygulama becerisi kazanabilir.
7-Topladığı verileri araştırmanın amacı doğrultusunda düzenler, analiz eder ve sentezlere ulaşır.
8-Coğrafya alanıyla ilgili ulusal ve uluslararası düzeyde literatüre hâkim olur.
9-Coğrafyada teorik ve metodolojik yaklaşımları kavrayabilir.
10-Çalışmalarında bilimsel araştırma ve yazma becerilerini kullanabilir.
11-Bilimsel araştırma raporu düzenleyip savunabilir.
12-Coğrafyada eleştirel düşünme, problem çözme, yaratıcı düşünme, karar verme ve yansıtma becerileri kazanır.
13-Coğrafya alanında edindiği bilgileri farklı disiplinlerden gelen bilgilerle bütünleştirerek yorumlayabilir ve yeni bilgiler oluşturabilir.
Doktora Programı
Program Tanımı
KuruluşCoğrafya Doktora Programı, 2020-2021 eğitim ve öğretim yılı Güz yarıyılından itibaren Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesinde açılmış ve ilk öğrenci alımı gerçekleştirilmiştir.
Kazanılan DereceCoğrafya bilimi alanında Doktora diploması
Derecenin Düzeyi (Ön Lisans , Lisans, Yüksek Lisans, Doktora)Doktora
Kabul ve Kayıt Koşulları1- Kabul edilebilir alanlardan Yüksek Lisans Diplomasına sahibi olmak.
2- Tezli yüksek lisans diplomasına sahip olmaları halinde en az 55 ALES-SÖZ puanına sahip olmaları gerekir.
3- Doktora programına öğrenci kabulünde anadilleri dışında YÖK tarafından kabul edilen merkezî yabancı dil sınavları (YDS, YÖKDİL) ile eşdeğerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavlarından en az 55 puan veya ÖSYM tarafından eşdeğerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavlarından bu puan muadili bir puan almış olmak.
4- Lisans derecesiyle doktora programına başvuranların lisans mezuniyet not ortalamalarının 4.00 üzerinden en az 3.00 veya muadili bir puan olmak ve ALES’ten başvurduğu programın puan türünde en az 80 ALES-SÖZ puana sahip olmak.
Önceki Öğrenmenin (formal, in-formal, non-formal) Tanınması Hakkında KurallarSosyal Bilimler Enstitüsü’nde öğrenim gören öğrenciler, bazı derslerden belirli yönetmelikler çerçevesinde muaf olabilirler. Başka bir kurumda alınan dersin içeriğinin, enstitünün ilgili programına eşdeğer kabul edilmesi durumunda, verilen dersin içeriğine uygun olması ve ilgili fakülte/ enstitü müdürlüğü tarafından onaylanması ile öğrenci o dersten muaf tutulabilir.
Yeterlilik Koşulları ve KurallarıDoktora programının yeterlilik koşulları ve kuralları Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi lisansüstü eğitim-öğretim ve sınav yönetmeliğinde belirtilen hususlarla belirlenmiştir.
Coğrafya programında mevcut olan derslerden en az 60 AKTS kredilik ders alan ve tümünü başarıyla tamamlayan, 100 üzerinden 75 (4.00 üzerinden 3.00) ağırlıklı not ortalaması elde eden ve konusuyla ilgili bir alanda hazırladığı tezi seçilmiş bir jüri önünde başarıyla savunan, toplam 240 AKTS kredisiye sahip olan öğrencilere alanında Doktora diploması verilir.
 
Program ProfiliÖğrenim süresi 4 yıl olan Doktora Programı, 8 yarıyıldan oluşmaktadır. Program, zorunlu ve seçmeli dersler, yeterlilik sınavı ve doktora tezi gibi akademik süreci bünyesinde bulundurmaktadır.
Doktora programlarında öğrencilerinin ilgili program alanında en güncel bilgilerle donatılması ve var olan bilgilerin yenilenmesi amaçlamaktadır. Programın hedefi analiz ve problem çözme yeteneği gelişmiş, eleştirel ve yaratıcı düşünebilen, etkili ilişkiler kurabilen ve sürdürebilen, takım çalışmasını en etkin şekilde uygulayabilen, inisiyatif alan, riski ve değişimi yöneten ve bütün bunları yaparken iş etiği çerçevesinde hareket eden kaliteli iş gücü yetiştirmektir.
Bu program ile öğrenciler global bir anlayış içinde işletmeleri çevreleyen faktörleri kavrama olanağı elde edecekler ve hem kişisel hem de profesyonel anlamda farklılık yaratma konusunda önemli adımlar atmış olacaklardır.
Program sonunda öğrenciler gerek Türkiye genelinde, gerekse tüm dünyada kendi alanlarında görev alabilmek üzere, sağlam bir temel kazanmaktadırlar.
Mezunların İstihdam ProfilleriDoktora programını tamamlayan öğrenciler öğretmen ve akademisyen olarak çalışabildikleri gibi özel sektörde de iş bulabilmektedirler.
Üst Derece Programlarına GeçişDoktora programını başarıyla bitirenler, gerekli koşulları sağladıkları takdirde üniversitelerin ilgili bölümlerinde açılan öğretim üyesi kadrolarına başvurabilirler.
Sınavlar, Ölçme ve DeğerlendirmeSınavlar; ara sınav, yarıyıl/yılsonu sınavı ve bütünleme sınavlarından ibarettir. Öğrencinin yarıyıl sonu sınavına girebilmesi için; derslerin devam şartını sağlamış olması gerekir.
Tüm sınavlar 100 tam puan üzerinden değerlendirilir ve her ders için bir ara sınav (veya yarıyıl içi çalışma ödevi) ve bir yarıyıl sonu sınavı (final) yapılır. Ara sınav ve final sınavının yapıldığı derslerde başarı notu ara sınav notunun %40’ı ile final sınavının %60’ı alınarak hesaplanır.
Bir dersten başarılı olabilmek için başarı notunun 100 tam puan üzerinden doktora için en az 75 (CB), 4,00’lük sisteme göre en az 2,50 olması gerekir.
Mezuniyet KoşullarıDoktora programı, yüksek lisans derecesi ile başlayan öğrenciler için toplam 28 krediden az olmamak şartıyla en az 8 adet ders, yeterlilik sınavı, tez önerisi, seminer ve tez çalışmasından oluşur. Lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için ise en az 52 kredilik 15 adet ders, yeterlik sınavı, tez önerisi, 2 adet seminer ve tez çalışmasından oluşur.
Programı başarıyla tamamlamak için programda mevcut olan derslerin tümünü (240 AKTS karşılığı) geçmek, 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde etmek gerekmektedir.
Çalışma Şekli (Tam Zamanlı, e-öğrenme )Tam Zamanlı, e-öğrenme
Adres ve İletişim Bilgileri (Program Başkanı, AKTS/DS Koordinatörü)

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi

Fen-Edebiyat Fakültesi / Sosyal Bilimler Enstitüsü

Değirmenler Mahallesi-İstiklal Yerleşkesi, 15200, Yakaköy / Merkez / Burdur

Tel : +90 248 213 32 82

E- Posta  : cografyamaku@gmail.com

Program Çıktıları
1Coğrafi çalışmalarda kullanılan, araştırma yöntem ve tekniklerine ile diğer kaynaklarla desteklenen ileri düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olur.
2Sahip olduğu ileri düzeydeki bilgileri ile çalışmalar yürütür ve alanına yenilik getirecek özgün tanım ve kavramlar oluşturur.
3Programı tamamladığında, alanında edindiği ileri düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, eğitim-öğretim, araştırma ve topluma hizmet alanlarında kullanır, çözümler ve uygular.
4Edindiği ileri düzeydeki bilgileri ile özgün bir düşünce oluşturarak uzmanlık düzeyini geliştirir.
5Edindiği bilgi ve becerileri kullanarak, kişisel ve kurumsal gelişimini planlar.
6Coğrafi gelişmeleri ve bilgileri sistematik bir yaklaşımla değerlendirir, inceler ve kullanır.
7Sınırlandırılmış bir mekanın planlanmasında, mevcut sorunların tespitinde sorumluluk alır ve problemlere coğrafi yaklaşımla çözümler üretir.
8Alanıyla ilgili karşılaşılan sorunların çözümünde en üst düzeyde karar verir, ilgili kişi ve kurumlar ile yapıcı ve yararlı etkileşim kurar.
9Uzmanlık alanında yaratıcı ve eleştirel düşünür, sorun çözebilme, karşılaştırabilme yeterliliğine sahip olur.
10Uzmanlık alanındaki konuları ilgili kişiler ile tartışırken özgün görüşler öne sürer.
11Uzmanlık alanındaki yetkinliğini ve disiplinler arası bakış açısını gösteren etkili bir iletişim kurar.
12Alanının gerektirdiği bilgisayar yazılımı, bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır.
13Alanındaki bilgileri takip edebilecek ve meslektaşları ile iletişim kurabilecek düzeyde yabancı dil bilgisine sahip olabilmek.
14Dayanışma ruhu, yüksek özgüven ve disipline sahip olabilmek.
15Alanı ile ilgili konularda karşılaşılan toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik sorunların çözümüne katkı sağlar ve bu değerlerin gelişimini destekler.