Burdur’a Değer Katan Şahsiyetler Sempozyumu

Yayın Tarihi | 02 August 2024, Friday

Bölümümüz Öğretim Üyelerinin katkı ve öncülüğünde 23-26 Mayıs 2024 tarihleri arasında Üniversitemizde Burdur’a Değer Katan Şahsiyetler Sempozyumu düzenlendi.

Burdur’un kültürel ve tarihi mirasına katkı sağlayan önemli isimlerin tanıtıldığı "Burdur’a Değer Katan Şahsiyetler Sempozyumu" açılışı gerçekleştirildi. Lavanta Tepesi Otel’de düzenlenen sempozyum, Türk Müziği Devlet Konservatuvarı öğrencileri Yunus Gürkan Avcar ve Halil Ardıç’ın kabak kemane ile sipsi eşliğinde sundukları müzik dinletisi ile başladı.

 

Sempozyuma Burdur Valisi Türker Öksüz, Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, Rektör Prof. Dr. Hüseyin Dalgar ve Yönetim Ekibi, Sivil Toplum Kuruluşu Temsilcileri, Burdur’un önemli şahsiyetleri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

 

Burdur’un zengin tarih ve kültür birikimini ortaya çıkarmak ve toplumsal bellekte yaşatmak yapılan çalışmalar için düzenlenen sempozyum, Türk Müziği Devlet Konservatuvarı öğrencilerinden Yunus Gürkan Avcar ve Halil Ardıç tarafından kabak kemane ile sipsi eşliğinde müzik dinletisi ve MAKÜ Kurumsal İletişim Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürlüğü tarafından hazırlanan tanıtım filmi gösterilmesi ile başladı.

 

Ardından, Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Tekşen, açılış konuşmasını gerçekleştirdi. Tekşen, Burdur’un tarih boyunca birçok değerli şahsiyet yetiştirdiğini vurgulayarak, "MAKÜ olarak bu değerli isimleri araştırıyoruz. Bu çalışmalar, Burdur’un kültür hayatına büyük katkı sağlayacaktır," dedi.

 

Azerbaycan Dil Komisyonu’ndan Prof. Dr. Sevinç Aliyeva ise Türk dünyası birliğine vurgu yaparak, “Zafer dolu bir Azerbaycanlı olarak geldim. Türk olduğumla gurur duyuyorum. Atatürk ve Haydar Aliyev değerlerine her zaman sahip çıkacağız,” şeklinde konuştu.

 

Üniversiteler Bulundukları Şehrin Kültüründen ve Eğitiminden Sorumludur

 

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Dalgar, sempozyumda yaptığı konuşmada, MAKÜ'nün “evrensel bilgiden toplumsal katkıya” mottosuyla hareket ettiğini vurguladı. Üniversitelerin bulundukları şehrin kültürüne ve eğitimine katkı sağlaması gerektiğini belirten Dalgar, Milli Eğitim, Müftülük, basın ve ticaret odası gibi paydaşlarla yakın işbirliği içinde çalıştıklarını ifade etti.

 

Rektör Dalgar, sempozyum kapsamında Burdur'a değer katan şahsiyetlerin ele alındığını belirterek, bu değerlerin bilimsel sunumlarla paylaşıldığını söyledi. Sempozyumda 70 ayrı bildiri sunulacağını belirten Dalgar, bu bildirilerin arşivlenmesi için kalıcı bir web sayfası oluşturduklarını duyurdu. Bu sayfada bilim insanlarından oluşan bir hakem heyetinin, öneriler doğrultusunda Burdur’a değer katan şahsiyetleri listeye eklemeye devam edeceğini açıkladı.

 

MAKÜ’nün Türkiye'de sadece 20 üniversitenin sahip olduğu 5 yıl tam kurumsal akreditasyonu almaya hak kazandığını belirten Rektör Dalgar, bu başarının Burdur için bir gurur kaynağı olduğunu ifade etti. MAKÜ’nün dünya üniversiteleri sıralamalarında iyi yerlere gelmeye başladığını söyleyen Dalgar, üniversitenin itibarının Burdur'daki herkes için önemli olduğunu vurguladı.

 

Son olarak, üniversiteye bağışta bulunan hayırseverlere teşekkür eden Dalgar, BURYÖV Vakfı’nın katkılarıyla üniversitenin arazisinin bu kadar geniş olduğunu belirtti. Sempozyuma, üniversiteye okul veya bina yaptıran hayırseverleri de davet ettiklerini belirten Dalgar, “BURYÖV Vakfının o günkü kurucuları, yöneticileri gönül insanları bu araziyi üniversitemize kazandırmışlar. Üniversitemizin kurulmasına öncülük eden BURYÖV’ün değerli yönetimine ve bina bağışında bulunan hayırseverlerimize minnettarlığımızı ifade etmek isterim. Bu vesileyle ismini saymakla bitiremeyeceğimiz, üniversitemizin gelişimine küçük büyük her türlü katkıda bulunan değerli hemşerilerimize teşekkür ediyorum. Burdur’a Değer Katanlar Sempozyumunda, şehrimizin hafızasında iz bırakmış şahsiyetleri anarken, Üniversitemizin gelişimine katkı sağlayan fedakar hayırseverlerimize de minnettarlığımızı iletiyorum.” dedi.

 

Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, şehrin 8 bin yıllık geçmişine dikkat çekerek, “Burdur, Türk geleneklerini ve kendine has kültürünü oluşturmuş bir şehir. Fakir Baykurt’tan Piribaşlar Konağı’na kadar birçok önemli ismi ve mekanı yaşatmaya devam edeceğiz,” dedi.

 

Vali Türker Öksüz ise Burdur’un zengin tarihi ve kültürel mirasına değer katanları tanımanın önemini vurguladı. “Bugün burada, Burdur'un zengin tarihine ve kültürel mirasına değer katan şahsiyetleri anmak, onurlandırmak ve daha yakından tanımak için bir araya geldik,” dedi.

 

3 gün sürecek olan sempozyumda, I. Dünya Savaşı’ndan Burdur Milletvekilliğine Fahrettin Altay, Burdur Milletvekili Mehmet Akif Ersoy, Neriman Şimşek Mıhladız, Mustafa Şeref Bey, Halil Hulusi Efendi, Derviş Mehmed Paşa, Mustafa Efendi, Şehit Pilot Teğmen Ayfer Gök, Fakir Baykurt, İbrahim Kafesoğlu, Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır, Topçu Çavuşu Halil İbrahim Günaydın, Abdullah Aşçı gibi birçok değerli isim anılacak.