Sırbistan’da Osmanlı İmajı Temalı Konferans

Yayın Tarihi | 01 August 2024, Thursday

MAKÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü tarafından organize edilen “Fen-Edebiyat Fakültesi konferansları” etkinliği kapsamında Belgrad Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ema Miljković “Sırbistan’da Osmanlı İmajı” temalı bir konferans verdi. Yoğun ilginin olduğu konferansta Prof. Dr. Miljković, Osmanlı Devleti’nin Sırbistan’daki imar faaliyetlerinden, Sırp kültürüne etkisinden örneklerle bahsettikten sonra Sırbistan’daki Osmanlı algısına değindi. Prof. Dr. Miljković, Sırbistan’daki Osmanlı çalışmalarını ve bakış açısını şu sözleriyle dile getirdi: “Önemli olan bir noktayı belirtmek gerekmektedir. Sırp tarihçiliği, en azından son otuz yılda Osmanlı İmparatorluğu hakkında oldukça objektif bir resim çizmektedir ve bu resim, Osmanlı kaynaklarına dayanmaktadır. Ana konular, doğal olarak, Sırp ulusal tarihine ilişkin olanlardır ve sosyal tarih en çok araştırılan konu olmuştur. Ancak kamuoyunda ve okullarda Osmanlı İmparatorluğu'na dair bilgiler yetersizdir.  İmparatorluğun altı asırlık tarihine okullarda sadece bir ders ayrılmıştır. Hatta Sırbistan'daki altı üniversitenin tarih bölümlerinin müfredatlarında dahi Osmanlı konusuna yeterince yer verilmemiştir. Sırbistan'da Osmanlı araştırmaları konusunda en iyi merkez Belgrad'daki Filoloji Fakültesi'dir. Biz, Osmanlı çalışmaları konusunda araştırmacı yetiştirmek için Felsefe Fakültesi, Tarih Bölümü ve Tarih Enstitüsü ile iş birliği yapıyoruz.”

Prof. Dr. Miljković, “ayrıca, tarih yazımı sonuçlarının yeterince yaygınlaştırılmadığını da söyleyebiliriz. Bu, gelecekteki görevlerden biri olmaya devam etmektedir” sözleri ile konuşmasını tamamladı. Soru cevap kısmında öğrencilerden gelen soruları cevaplayan Prof. Dr. Miljković, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi ile Belgrad Üniversitesi arasında yapılacak akademik işbirliği için bir köprü oluşturmuş oldu.