Program Tanımı

Yayın Tarihi | 01 August 2024, Thursday

Kuruluş:17.03.2006 tarih ve 26111 sayılı Resmi Gazete yayınlanan 5467 sayılı Kanunlar Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi kurulmuştur. 2007 yılında fakültemiz bölümleri oluşturulmuştur. Tarih Bölümü, 2014 yılında kurulmuş olup, 2015-2016 eğitim-öğretim yılında hem birinci öğretim hem de ikinci öğretim olmak üzere yaklaşık 120 öğrenci ile öğrenimine başlamıştır
Kazanılan Derece:Programı tüm gereksinimlerini yerine getirerek başarı ile tamamlayan mezunlar "Tarih alanında Lisans Diploması" derecesi alırlar.
Derecenin Düzeyi (Ön Lisans , Lisans, Yüksek Lisans, Doktora):Lisans
Kabul ve Kayıt Koşulları:YKS sınavından hangi puan türünde alım yapmaktadır. Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesinde kayıt kabul işlemleri, Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından yürütülmekte olup, yönetmelik ve yönergelere ilişkin bilgiye, https://oidb.mehmetakif.edu.tr/ adresinden ulaşılabilir.
Önceki Öğrenmenin (formal, in-formal, non-formal) Tanınması Hakkında Kurallar:Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesinde öğrenim gören öğrenciler,bazı derslerden belirli yönetmelikler çerçevesinde muaf olabilirler. Başka bir kurumda alınan dersin içeriğinin, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesinde verilen dersin içeriğine uygun olması ve ilgili fakülte/enstitü müdürlüğü tarafından onaylanması durumunda, öğrenci bu dersten muaf tutulabilir.
Yeterlilik Koşulları ve Kuralları:1 Alanında kazanılan yeterliliklere dayalı olarak güncel bilgileri içeren ders materyallerine, uygulamalı araç ve gereçlere, saha çalışmalarında uygulanan araştırma yöntem ve tekniklerine ve diğer kaynaklarda desteklenen ileri düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahiptir.
2 Alanında edindiği ileri düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanır.
3 Alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri; eğitim-öğretim, araştırma ve topluma hizmet alanlarında, kullanır, çözümler ve uygular.
4 Alanında karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel olarak bağımsız çalışır veya ekip üyesi olarak sorumluluk alır.
5 Sorumluluğu altında çalışanların ilgili alandaki gelişimine yönelik etkinlikleri planlar.
6 Alanındaki bilgi ve becerileri kullanarak, kişisel ve kurumsal gelişimi planlar.
7 Alanında edindiği bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir.
8 Sorumluluğu altında çalışanların öğrenme gereksinimlerini belirler ve öğrenme süreçlerini yönetir.
9 Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir.
10 Alanındaki ilgili kişi ve kurumları bilgilendirir ve onlara düşüncelerini aktarır, sorunlarla ilgili çözüm önerilerini kuramsal ve uygulamalı olarak ortaya koyar.
11 Alanı ile ilgili sorunlara yönelik olarak çözüm önerilerini nicel ve nitel verilerle destekler ve bu verileri ilgili alanda bulunan uzman olan ve olmayan kişi ve kurumlarla çeşitli iletişim araçlarıyla paylaşır.
12 Alanındaki çeşitli sosyal, kültürel ve sanatsal etkinliklere katılır.
13 Bir yabancı dili kullanarak beşeri bilimler alanında kuramsal ve uygulamalı bilgileri izler ve ilgili alandaki uzman ve uzman olmayan kişi ve kuruluşlarla bu bilgileri paylaşır (Avrupa Dil Portföyü B1 Genel Düzeyinde).
14 Alanının gerektirdiği bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve bilgi teknolojilerini ileri düzeyde kullanır.
15 Alanı ile ilgili bilgileri toplar, çözümler, yorumlar ve ilgili kişi, kurum ve kuruluşlarla paylaşır.
16 Alanı ile ilgili bilgilerin uygulanması sürecinde etik değerleri gözetir.
17 Alanında sosyal, kültürel hakların evrenselliğini destekler, sosyal adalet bilinci kazanır, tarihi ve kültürel mirasa sahip çıkar.
18 Alanında disiplinler arası araştırma ve inceleme yapar.
19 Kalite yönetim ve süreçlerine uygun davranır ve katılır.
Program Profili:Programımız alanında uzman akademisyenlerden oluşur ve gerekli çalışmalar derslerle birlikte yürütülmektedir. Amaç öğrenciyi alan becerilerine de sahip bireyler olarak yetiştirmektir. Bölümümüzün çalışma alanları Eskiçağ, Ortaçağ, Yeniçağ, Yakınçağ, Türkiye Cumhuriyeti'dir. Bu doğrultuda bölüm akademisyen profili de geniş tutulmaya çalışılmaktadır. İstenilen öğrencinin daha sonra karşılaşacakları meslek sınavlarında başarılı olmalarını sağlayarak gerek kamu gerekse özel sektör alanında istedikleri yerlerde başta öğretmen olmak üzere çalışmalarını sürdürebilmeyi sağlamaktır. Aynı zamanda öğrencilerimizi ulusal ve uluslararası düzeyde yetenekli ve donanımlı tarihçi olarak yetiştirmektir.
Mezunların İstihdam Profilleri (örneklerle):Tarih Bölümü mezunları; spesifik alanlarda (kütüphane, arşiv, müze, vb.) araştırmacı sıfatıyla memur olabilecekleri gibi, formasyonlarını tamamladıkları takdirde öğretmenlik de yapabilmektedirler.
Üst Derece Programlarına Geçiş:Öncelikle sosyal ve beşeri bilim alanında olmak üzere her alanda yüksek lisans, doktora programlarına veya sanatta yeterlik programlarına başvurabilir. Programa ait lisansüstü eğitim hizmetleri Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü tarafından yürütülmektedir. Lisansüstü programlarla ilgili gerekli şartlar, kayıt süreci ve detaylı bilgi için enstitünün sayfasını https://sbe.mehmetakif.edu.tr/ ziyaret edebilirsiniz.
Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme:

  HARF NOTU  4'LÜ SİSTEM  BAŞARI PUANI
 AA                      4,00                       90-100
 BA                      3,50                       85-89
 BB                      3,00                       80-84
 CB                      2,50                       75-79
 CC                      2,00                       70-74
 DC                     1,50                        65-69
 DD                     1,00                       60-64
 FD                      0,50                       00-00
 FF                       0,00                       00-00

DZ                       0,00                       00-00
 

Mezuniyet Koşulları:

Mezuniyet için gerekli krediyi tamamlamış, ağırlıklı genel not ortalaması(AGNO) en az 2.00 olan ve ilgili birimin yönetim kurulunca mezuniyetlerine karar verilen öğrencilere 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununda öngörülen diploma verilir. Diploma tarihi birim yönetim kurulu karar tarihidir. AGNO, aynı zamanda mezuniyet not ortalamasıdır. Diplomalar, Senato tarafından belirlenen esaslar çerçevesinde düzenlenir.

Lisans öğrenimine devam eden bir öğrenciye; 2547 sayılı Kanun hükümleri uyarınca bir lisans programının en az ilk dört yarıyılının bütün derslerinden başarılı olması, AGNO’sunun en az 2.00 olması ve kendi isteğiyle Üniversiteden ayrılması halinde ön lisans diploması verilebilir.

Diplomalar hazırlanıncaya kadar, bir defaya mahsus olmak üzere öğrenciye geçici mezuniyet belgesi verilir. Mezuniyet tarihi, öğrencinin mezuniyeti ile ilgili toplanan birim yönetim kurulunun karar tarihidir.

Mezun olan öğrenciye, diploma bir defaya mahsus olmak üzere verilir. Diplomanın kaybedilmesi, tahribata uğraması ya da mahkeme kararına dayalı olarak kimlik bilgilerinde değişiklik yapılması halinde Senato tarafından belirlenen esaslara göre işlem yapılır.

Mezun olan öğrenciye, mezuniyet derecesini, ağırlıklı genel not ortalamasını, devam ettikleri bölüm veya program ile aldıkları ders, proje, laboratuvar ve bitirme projesini, başarı notlarıyla birlikte gösteren bir öğrenim belgesi verilir.

Tüm dersleri başarıyla bitiren ve disiplin cezası almayan bir öğrenciye; bitirme notu 3.00-3.49 arasında ise onur belgesi, 3.50-4.00 arasında ise yüksek onur belgesi verilir.

Çalışma Şekli (Tam Zamanlı, e-öğrenme ):Tam Zamanlı, e-öğrenme
Adres ve İletişim Bilgileri (Program Başkanı, AKTS/DS Koordinatörü):

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi

Fen-Edebiyat Fakültesi

 Değirmenler Mahallesi-İstiklal Yerleşkesi, 15200, Yakaköy / Merkez / Burdur

 +90 248 213 30 00

 fef@mehmetakif.edu.tr

Tarih Bölümü: feftarih@mehmetakif.edu.tr

Bölüm Olanakları: