Nanobilim ve Nanoteknoloji Bölümü

Yayın Tarihi | 23 July 2024, Tuesday

GENEL BİLGİ

Tanım ve Tanıtımı: Nanobilim ve Nanoteknoloji oldukça geniş bir alanı kapsamaktadır. Günümüzde fizik, kimya, biyoloji, bilgisayar, malzeme bilimi ve elektronik gibi alanlarda kullanımının yanında, tıp alanında da oldukça ilgi çekici gelişmelere imkan sağlamaktadır.  Örneğin, bu teknolojiyle üretilebilecek birçok nano boyuttaki aygıtlar, canlı vücudundaki damarlarda dolaşarak hastalıkların teşhisi ve tedavisinde kullanılabilecektir. Yine, nano boyuta sahip yapıların özelliklerinin araştırılması ile nanoskopik süreçler anlaşılabilir. Nanomateryallerin üretimi ile çok daha dayanıklı araç ve gereçler, kirlenmeyen, paslanmayan eşyalar; kendi kendini temizleyen giysiler üretilebilecektir. Mevcut su kaynaklarının kirlenmesi nedeniyle, gelecekte tatlı suya ulaşmada büyük bir sorun olacağı tahmin edilmektedir. Ancak bu kirlilik nanoteknoloji sayesinde önlenebilir. Nanoteknoloji bilinen üretim süreçleri ve yöntemlerindeki değişimin sonucu olarak,  sanayide, bilişim teknolojisinde, sağlık sektöründe ve daha birçok alanda yeni ürünlerin geliştirilmesine neden olacaktır. Bu teknolojinin insan yaşam kalitesinde ilerleme sağlayacağı beklenilmektedir. Kısaca,  nanobilim ve nanoteknoloji için çağımızın en önemli araştırma alanlarından birisi olduğu belirtilebilir.  

Misyon ve Vizyon: Nanobilim ve Nanoteknoloji Bölümünün başlıca hedefi,  bilimsel bakış açısına sahip, araştırma-geliştirme odaklı, uluslararası alanda bilgi ve deneyime sahip öğrenciler yetiştirmektir. Nanobilim ve Nanoteknoloji Bölümü; nanobilimin kavram ve ilkeleri bilgisine sahip, evreni makro ve nanoboyutta anlayabilme, analitik düşünme yeteneğine sahip, yenilikçi öğrenciler yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Bölümüz, öğrencilere ulusal ve uluslararası projelerde yer almayı hedefleyen,  yenilikçi, gelişen teknolojileri tanıyan ve yeni yöntemlerin kullanımı becerisine sahip araştırmacı niteliği kazandırmayı amaçlamaktadır. 

Tarihçe: Bölümümüz 2016-2017 eğitim-öğretim yılında lisans öğretimine başlamış ve ilk mezunlarını 2019-2020 eğitim-öğretim yılında vermiştir. 
Bölümüzde lisans ve lisansüstü düzeyde eğitim ve öğretim yapılmaktadır.  
Meslek Tanımı: Nanobilim ve Nanoteknoloji, çok disiplinli bir bilim dalı olup, geleceğin yenilikçi teknoloji alanı olarak tanımlanmıştır.
Tüm dünyada gelişen teknolojiler ve rekabet ortamı, nitelikli bilgi ile donanmış eleman ihtiyacını artırmaktadır. Bu nedenle, gelecekte nanobilim ve nanoteknoloji alanında uzmanlık edinmiş mezun öğrencilere olan ihtiyaç artarak devam edecektir.
İstihdam Alanları: Nanobilim ve Nanoteknoloji Bölümünden mezun öğrenciler Çeşitli kamu kurumu ve özel kuruluşlarda Teknolojik firmalarda yönetici, araştırmacı ve yardımcı personel Üniversitelerde araştırma görevlisi ve öğretim elemanı Fabrikaların Ar-Ge birimleri ve laboratuvarlarında Enerji, savunma, haberleşme, sağlık, uzay teknolojileri, yenilenebilir enerji, ekran teknolojileri,  ince film kaplama teknolojileri, optoelektronik aygıt üretimi, malzeme karakterizasyonu, alanlarında çalışma potansiyeline sahiptirler.
 

Eğitim

Üniversitemiz, ülkemizin zengin biyoçeşitliliğe sahip bölgelerinden Göller Yöresi’nin merkezinde konumlandığı için biyolojik materyal temini ve saha çalışmaları rahat bir şekilde gerçekleştirilmektedir.  Üniversitemiz Merkezi Araştırma Laboratuvarı ve Fen Edebiyat Fakültesindeki donanımlı laboratuvarlar, öğrencilerimizin laboratuvar çalışma becerilerini arttırmakta, ayrıca yürütülen proje ve bilimsel çalışmalara katılarak deneyim sahibi olmalarına olanak sağlamaktadır. Üniversitemiz merkez kütüphanesinde Nanobilim ve Nanoteknoloji ile ilgili bölümün sürdürülebilirliği açısından yeterli sayıda ders kitapları ve yardımcı kitaplar mevcuttur. Ayrıca Üniversitemizin abone olduğu veya ulaşımın sağlandığı çok sayıda uluslararası ve ulusal dergi de kütüphanemiz aracılığıyla takip edilebilmektedir.

 

Lisans Programı:

a. Öğrenciler lisans programından 4 akademik yıl (8 yarıyıl) sonunda mezun olurlar.

b. Öğrenciler mezuniyet için 240 AKTS’lik dersten başarılı olmak zorundadırlar.

c. VII. ve VIII. yarıyıllarda (6 AKTS’ye sahip) “Lisans Bitirme Tezi I ve Lisans Bitirme Tezi II” isimli derslerden başarılı olmak zorundadırlar.

d. Seçmeli derslerin açılabilmesi için en az 5 öğrencinin o dersi tercih etmesi gereklidir.

Programdan mezun olabilmek için staj veya benzeri çalışma yapılması gerekmiyor. Burdur ili ve çevre illerde kimya sanayiden makine sanayiye elektronik sanayiye, kozmetik sanayiye, ilaç sanayiye varana kadar birçok iş sektörleri bulunmakta ve bu sektörlerin Üniversitemizden Nanoteknoloji alanında yetişmiş öğrenci talebi bulunmaktadır.

 

Mezun Öğrencilerin Nitelikleri:

Bölümün öğrenim planında gösterilen derslerin tümünden başarılı olan, mezuniyet için gerekli krediyi tamamlayan ve yönetmelikte belirtilen diğer koşulları yerine getiren öğrencilere, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Nanobilim ve Nanoteknoloji Bölümü Lisans Diploması verilir. Bu diploma sahipleri dört yıllık yükseköğrenim görmüş olurlar. Ayrıca, Avrupa Birliği uyum mevzuatınca “NANOBİLİM VE NANOTEKNOLOJİ LİSANS MEZUNU” ünvanını alırlar.

 

ÖĞRETİM ALTYAPISI VE OLANAKLARI

Nanobilim ve Nanoteknoloji Bölümü, eğitim ve öğretim faaliyetlerini üniversitemizin İstiklal Yerleşkesi’nde bulunan Fen-Edebiyat Fakültesi dersliklerinde kendisine ayrılan 2 adet amfi, 2 adet derslik ve 4 farklı laboratuarlarda (Kimya, Fizik, Biyoloji ve Enstrümental Analiz Laboratuarları) ile Üniversitemiz Bilimsel ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde gerçekleştirmektedir.

Yine bölümümüz lisans eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdürebilecek yeterli donanıma sahip olup, bu donanım aşağıda ayrıntılı olarak belirtilmiştir.

Nanobilim ve Nanoteknoloji bölümü lisans eğitiminin yürütülmesi için 2 adet amfi, 2 adet derslik ve 4 farklı laboratuarda ve Üniversitemiz Bilimsel ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde, sonraki yıllarda ise gerekli duyulduğunda ilave 2 adet amfi ve 2 adet derslik kullanılacaktır.

Halen fakültemizde 4 katlı öğretim üyeleri ofis blokları, 5 katlı derslik ve laboratuvar blokları mevcuttur.

Bu nedenle, bölümümüze tahsis edilmiş mekânlar gerek sayı gerekse fiziki büyüklük açısından önerilen programın yürütülmesi için yeterlidir.

Ayrıca, öğrenciler üniversite yerleşkesinde üniversite merkez kütüphanesi, konferans salonları, merkezi yemekhane, merkezi kafeterya, yüzme havuzu ve spor kompleksi, açık spor alanları ve diğer imkânlardan da yararlanabileceklerdir.

Bölüm Yönetimi ve İdari Personel
Prof. Dr. Rıdvan KARAPINAR
Bölüm Başkanı
mail
rkarapinar@mehmetakif.edu.tr
phone
+90 248 213 27 63
abs
ABS Profili
Gülşan Manış
Bölüm Sekreteri
mail
gulsanmanis@mehmetakif.edu.tr
phone
+90 248 213 30 10
abs
ABS Profili
Akademik Personel
Biyoteknoloji ve Nanoteknoloji ABD
Prof. Dr. Rıdvan KARAPINAR
Bölüm Başkanı
mail
rkarapinar@mehmetakif.edu.tr
phone
+90 248 2132763
abs
ABS Profili
Prof. Dr. Belgin TUNALI
Anabilim Dalı Başkanı
mail
btunali@mehmetakif.edu.tr
phone
+90 248 2133029
abs
ABS Profili
Prof. Dr. Ahmet ÇİÇEK
mail
ahmetcicek@mehmetakif.edu.tr
phone
+90 248 2133072
abs
ABS Profili
Prof. Dr. Nurettin KÖRÖZLÜ
mail
nkorozlu@mehmetakif.edu.tr
phone
+90 248 2133141
abs
ABS Profili
Prof. Dr. Yasin ARSLAN
mail
yasinarslan@mehmetakif.edu.tr
phone
+90 248 2133091
abs
ABS Profili
Doç. Dr. Mehmet GÜNAY
mail
mgunay@mehmetakif.edu.tr
phone
+90 248 2133632
abs
ABS Profili
Doç. Dr. Neslihan KAYA KINAYTÜRK
mail
nkinayturk@mehmetakif.edu.tr
phone
+90 248 2133019
abs
ABS Profili
Arş. Gör. Burak Can GÜNEY
mail
bcanguney@mehmetakif.edu.tr
phone
+90 2482133107
abs
ABS Profili