Nanobilim ve Nanoteknoloji Bölümü

Yayın Tarihi | 23 July 2024, Tuesday

GENEL BİLGİ

Nanobilim ve Nanoteknoloji alanı oldukça geniştir ve genişlemektedir. Günümüzde fizik, kimya, biyoloji, bilgisayar, malzeme bilimi, elektronik gibi alanlarda kullanımının yanında, tıp alanında da oldukça çarpıcı gelişmelere imkân sağlamaya başlamıştır. Gelişmekte olan bir teknolojidir, gelecekte çok daha fazla alana yayılacağı ortadadır.

              Bu teknolojiyle üretilebilecek birçok mikroskobik aygıtlar belki de damarlarımızda dolaşacak ve birer uzman gibi tedavi sağlayacaklardır. Nano boyuta sahip yapıların fiziksel özelliklerini anlaşılması ile yeni bir nanoskopik dünya ile bir köprü kurulabilir.

            Nanomateryallerin üretimi ile birlikte çok daha dayanıklı ulaşım araçları ve kirlenmeyen, paslanmayan eşyalar; hatta kendi kendini temizleyen giysiler üretilebilecektir.

Mevcut su kaynaklarının kirlenmesi nedeniyle, gelecekte tatlı suya ulaşmada büyük bir sorun olacağı tahmin edilmektedir, ancak bu kirlilik nanoteknoloji sayesinde önlenebilir. Belki de yakın bir tarihte insan vücudunda çalışabilecek biyolojik ve farmokolojik bilgisayarlar bu şekilde üretilebilir. Nanoteknoloji için, çağımızın anahtar teknolojisi olduğunu söyleyebiliriz.

Nanoteknoloji, gelecekte insanlığın kökten değişimlere hazırlıklı olması gerektiğini şimdiden birçok uygulaması ile göstermektedir. Herkesin kendi bilgisayarını ürettiği ve emirler verdiği sistemler düşleyelim. Bilim adamlarının hayal ve bilgi dünyasına açık birçok yenilikle, belki de doğada taklit edilemeyen hiçbir şey kalmayacak. Maddelerin nano dünyalarının makro dünyalarından farklı olduğunu düşündüğümüzde kimyasal birçok reaksiyonun da açığa çıkma olasılığı doğmuş olacaktır.

Nanoteknolojinin Kullanım Alanlarına Örnekler

a- Nanoteknoloji ile lens kamera üretimi

b- Nanoteknolojik pil

c- Geçirmeli Elektron Mikroskobu (TEM)

d- 500,000 GB’lik MP3 Player

e- Binlerce film tek bir DVD ‘de

f- Nanoteknoloji ile varis çorabı

g- Termoelektrik üreten kaplamalar

h- Küçültülmüş yazılar

Nanoteknoloji sayesinde sanayide, bilişim teknolojilerinde, sağlık sektöründe ve daha birçok alanda yeni ürünler geliştirilecek, günümüzün üretim süreçleri ve yöntemleri değişecektir. Bu teknolojiye yatırım yapılan ülkelerde ekonomik değerler yaratılacak ve toplumların yaşam kalitesi gelişecektir.

 

• Misyon-Vizyon:

Bilimsel bakış açısına sahip,  araştırma-geliştirme odaklı, ulusal ve uluslararası arenada rekabet edebilecek,  alanında uzman, kaliteli öğrenciler yetiştirmek, Nanobilim ve Nanoteknoloji Bölümü’nün hedefidir. Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Nanobilim ve Nanoteknoloji Bölümü; nanoteknolojinin ilke ve prensiplerini benimsemiş, bilimsel düşünen, çevreyi bir bütün olarak algılayan, iyi düzeyde mantıksal sentez yapabilen, analitik düşünmeye sahip, her türlü iş koşullarına uyum sağlayabilen yenilikçi öğrenciler yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Evrensel bilim, evrensel düşünce ve gelişim çerçevesinde, ulusal ve uluslararası projelerde yer almayı hedefleyen, geleceğin akademisyenleri olabilecek öğrencilere bilgi yayımcı bir bilim insanı olma niteliğini kazandırmak, öncelikli hedeflerimizdendir. Günümüzde dünya ulusları arasındaki yarış, gençliğin eğitimi, üniversitelerdeki bilimsel çalışma yoluyla olmaktadır. Bu nedenle, bölümümüz öğrencilerini yenilikçi, çağdaş teknolojileri tanıyan ve yeni yöntemlerin geliştirilmesinde bu teknolojileri kullanabilen, çok yönlü çalışabilen, yarışmacı, ülkesini, insanları seven ve başkalarıyla iletişim kurabilen, bireyler olarak yetiştirmek asli görevimizdir.

 

• Tarihçe:

Bölümümüz 2016-2017 eğitim öğretim yılında ilk öğrencilerini almaya başladı ve ilk mezunlarını 2019-2020 yılları arasında verecek.

 

• Meslek Tanımı ve İstihdam Alanları:

Nanobilim ve Nanoteknoloji  lisans eğitimini takiben, mezun öğrenciler  

• Lisans derecesi sahibi,

• Üniversitelerde öğretim elemanı,

• Devletin çeşitli kurumlarında araştırmacı olurlar.

Tüm dünyada gelişen teknolojiler ve rekabet ortamı, nitelikli bilgi ile donanmış eleman ihtiyacını artırmaktadır. Bu nedenle, Amerika ve AB ülkeleriyle rekabet edebilecek nitelikli TEKNOLOJİK bilgi donanımına sahip, ülke ve toplumun sorunlarına çözüm arayan, bilgi toplumuna süratle entegre olabilen mezunlara olan ihtiyaç artarak devam edecektir.

Eğitim

Üniversitemiz, ülkemizin zengin biyoçeşitliliğe sahip bölgelerinden Göller Yöresi’nin merkezinde konumlandığı için biyolojik materyal temini ve saha çalışmaları rahat bir şekilde gerçekleştirilmektedir.  Üniversitemiz Merkezi Araştırma Laboratuvarı ve Fen Edebiyat Fakültesindeki donanımlı laboratuvarlar, öğrencilerimizin laboratuvar çalışma becerilerini arttırmakta, ayrıca yürütülen proje ve bilimsel çalışmalara katılarak deneyim sahibi olmalarına olanak sağlamaktadır. Üniversitemiz merkez kütüphanesinde Nanobilim ve Nanoteknoloji ile ilgili bölümün sürdürülebilirliği açısından yeterli sayıda ders kitapları ve yardımcı kitaplar mevcuttur. Ayrıca Üniversitemizin abone olduğu veya ulaşımın sağlandığı çok sayıda uluslararası ve ulusal dergi de kütüphanemiz aracılığıyla takip edilebilmektedir.

 

Lisans Programı:

a. Öğrenciler lisans programından 4 akademik yıl (8 yarıyıl) sonunda mezun olurlar.

b. Öğrenciler mezuniyet için 240 AKTS’lik dersten başarılı olmak zorundadırlar.

c. VII. ve VIII. yarıyıllarda (6 AKTS’ye sahip) “Lisans Bitirme Tezi I ve Lisans Bitirme Tezi II” isimli derslerden başarılı olmak zorundadırlar.

d. Seçmeli derslerin açılabilmesi için en az 5 öğrencinin o dersi tercih etmesi gereklidir.

Programdan mezun olabilmek için staj veya benzeri çalışma yapılması gerekmiyor. Burdur ili ve çevre illerde kimya sanayiden makine sanayiye elektronik sanayiye, kozmetik sanayiye, ilaç sanayiye varana kadar birçok iş sektörleri bulunmakta ve bu sektörlerin Üniversitemizden Nanoteknoloji alanında yetişmiş öğrenci talebi bulunmaktadır.

 

Mezun Öğrencilerin Nitelikleri:

Bölümün öğrenim planında gösterilen derslerin tümünden başarılı olan, mezuniyet için gerekli krediyi tamamlayan ve yönetmelikte belirtilen diğer koşulları yerine getiren öğrencilere, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Nanobilim ve Nanoteknoloji Bölümü Lisans Diploması verilir. Bu diploma sahipleri dört yıllık yükseköğrenim görmüş olurlar. Ayrıca, Avrupa Birliği uyum mevzuatınca “NANOBİLİM VE NANOTEKNOLOJİ LİSANS MEZUNU” ünvanını alırlar.

 

ÖĞRETİM ALTYAPISI VE OLANAKLARI

Nanobilim ve Nanoteknoloji Bölümü, eğitim ve öğretim faaliyetlerini üniversitemizin İstiklal Yerleşkesi’nde bulunan Fen-Edebiyat Fakültesi dersliklerinde kendisine ayrılan 2 adet amfi, 2 adet derslik ve 4 farklı laboratuarlarda (Kimya, Fizik, Biyoloji ve Enstrümental Analiz Laboratuarları) ile Üniversitemiz Bilimsel ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde gerçekleştirmektedir.

Yine bölümümüz lisans eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdürebilecek yeterli donanıma sahip olup, bu donanım aşağıda ayrıntılı olarak belirtilmiştir.

Nanobilim ve Nanoteknoloji bölümü lisans eğitiminin yürütülmesi için 2 adet amfi, 2 adet derslik ve 4 farklı laboratuarda ve Üniversitemiz Bilimsel ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde, sonraki yıllarda ise gerekli duyulduğunda ilave 2 adet amfi ve 2 adet derslik kullanılacaktır.

Halen fakültemizde 4 katlı öğretim üyeleri ofis blokları, 5 katlı derslik ve laboratuvar blokları mevcuttur.

Bu nedenle, bölümümüze tahsis edilmiş mekânlar gerek sayı gerekse fiziki büyüklük açısından önerilen programın yürütülmesi için yeterlidir.

Ayrıca, öğrenciler üniversite yerleşkesinde üniversite merkez kütüphanesi, konferans salonları, merkezi yemekhane, merkezi kafeterya, yüzme havuzu ve spor kompleksi, açık spor alanları ve diğer imkânlardan da yararlanabileceklerdir.

Bölüm Yönetimi ve İdari Personel
Prof. Dr. Rıdvan KARAPINAR
Bölüm Başkanı
mail
rkarapinar@mehmetakif.edu.tr
phone
+90 248 213 27 63
abs
ABS Profili
Gülşan Manış
Bölüm Sekreteri
mail
gulsanmanis@mehmetakif.edu.tr
phone
+90 248 213 30 10
abs
ABS Profili
Akademik Personel
Biyoteknoloji ve Nanoteknoloji ABD
Prof. Dr. Rıdvan KARAPINAR
Bölüm Başkanı
mail
rkarapinar@mehmetakif.edu.tr
phone
+90 248 2132763
abs
ABS Profili
Prof. Dr. Belgin TUNALI
Anabilim Dalı Başkanı
mail
btunali@mehmetakif.edu.tr
phone
+90 248 2133029
abs
ABS Profili
Prof. Dr. Ahmet ÇİÇEK
mail
ahmetcicek@mehmetakif.edu.tr
phone
+90 248 2133072
abs
ABS Profili
Prof. Dr. Nurettin KÖRÖZLÜ
mail
nkorozlu@mehmetakif.edu.tr
phone
+90 248 2133141
abs
ABS Profili
Prof. Dr. Yasin ARSLAN
mail
yasinarslan@mehmetakif.edu.tr
phone
+90 248 2133091
abs
ABS Profili
Doç. Dr. Mehmet GÜNAY
mail
mgunay@mehmetakif.edu.tr
phone
+90 248 2133632
abs
ABS Profili
Dr. Öğr. Üyesi Neslihan KAYA KINAYTÜRK
mail
nkinayturk@mehmetakif.edu.tr
phone
+90 248 2133019
abs
ABS Profili
Arş. Gör. Burak Can GÜNEY
mail
bcanguney@mehmetakif.edu.tr
phone
+90 2482133107
abs
ABS Profili