Felsefe Bölümü

Yayın Tarihi | 23 July 2024, Tuesday

GENEL BİLGİ

Tarihçe
Felsefe Bölümü, Fen-Edebiyat Fakültesi bünyesinde 2016 yılında kurulmuştur. 2017-2018 eğitim öğretim yılında öğrenci almayı hedeflemektedir.

 

Meslek tanımı ve istihdam Alanları
Felsefe bölümünden mezun olan öğrenciler “felsefeci” unvanını alırlar. Akademi dünyasının hemen her alanıyla ilişkisi olan ve temel bilimlerin doğuşuna katkısı bütün dünyada genel kabul görmüş olan felsefe alanında, uluslararası düzeyde lisans ve lisansüstü eğitimleri disiplinler arası bir yaklaşımla düzenleyerek, sürekli öğrenme ve sorgulama alışkanlıklarına sahip, analitik düşünme yeteneklerine sahip, uluslararası literatürü güncel şekilde takip etmekle kalmayıp ona en üst düzeyde katkı sağlayabilecek, yeni teorilere açık, toplumsal, bireysel ve kültürel her türlü probleme karşı duyarlı, eleştirel ve akılcı düşünceyi her alanda bir yöntem olarak belirlemiş araştırmacı bireyler yetiştirmektir. Felsefe mezunları çok değişik alanlarda çalışma fırsatı bulabilirler. Edindikleri, sorgulama, analiz etme, kapsayıcı düşünme, açıklayıcı ve inandırıcı yazı yazma becerileriyle mezunlar kamu kurum ve kuruluşlarında, özel sektörde genel kültür veya yaratıcılık isteyen alanlarda iş bulabilirler. Eğitim sertifikaları aldıkları takdirde felsefe ve mantık öğretmeni veya lisansüstü felsefe eğitimi almaları koşuluyla da akademisyen olma imkânına da sahiptirler.

Mezunlar pedagojik formasyon alarak ortaöğretim kurumlarında veya özel öğretim kurumlarında Felsefe Grubu Öğretmenliği ve Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık, Tezli yüksek lisans ve doktora eğitimi alarak akademik kariyer yapabilirler. Kendi kişisel gelişimleri doğrultusunda aldıkları felsefi bakış açısıyla halkla ilişkiler, reklamcılık, reklam yazarlığı, yazılı ve görsel medyada editör, eleştirmen, yabancı dil düzeyine göre çevirmenlik gibi diğer mesleklere de yönelebilirler.

 

Misyon-Vizyon

Felsefe bölümünün amacı, felsefe tarihi donanımıyla birlikte felsefenin temel problem alanlarını tanıyabilen, soyut düşünebilen böylece çağımızın kültürel, toplumsal ve etik problemlerine felsefi bakışla yönelebilen, eleştiren, soru soran, sorunlarla yetinmeyip araştıran ve sorumluluk bilinci taşıyan mezunlar yetiştirmektir. Başta sosyal bilimler olmak üzere bilim dünyasının hemen her alanıyla ilişkisi olan ve temel bilimlerin doğuşuna katkısı bütün dünyada genel kabul görmüş olan felsefe alanının disiplinler arası bir yaklaşımla ülkemizde daha etkin bir konum kazanmasını sağlamaktır. Türkiye’de akademik alandaki ilerlemeyle birlikte gelişen eleştirel düşünce geleneğine de katkıda bulunan, felsefe alanında uluslararası ve yerli kaynakları analiz edebilecek teknik donanıma sahip, yetkin uzmanlara, araştırmacı ve akademisyenlere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu araştırmacıların aynı zamanda uluslararası yayınlara katkıda bulunması, disiplinler arası bir yaklaşımla Türkiye’de felsefe geleneğini geliştirmesi, ileriye taşıması da beklenmektedir. Bunun için hem farklı disiplinlerden gelen araştırmacılarla, hem de aynı disiplin içinde farklı bakış açıları geliştirilebilecek bir ortamda, kaynakların bu disiplinler arası çalışma ile ele alınabileceği bütüncül bakış açısı sunan bir bölüm olabilmektir.

Bölüm Yönetimi ve İdari Personel
Doç. Dr. Esra ÇAĞRI MUTLU
Bölüm Başkanı
mail
ecagrimutlu@mehmetakif.edu.tr
phone
+90 248 213 36 38
abs
ABS Profili
Himmet CAN
Bölüm Sekreteri
mail
himmetcan@mehmetakif.edu.tr
phone
+90 248 213 31 37
abs
ABS Profili
Akademik Personel
Bilim Tarihi ABD
Doç. Dr. Süleyman Ertan TAĞMAN
Anabilim Dalı Başkanı
mail
setagman@mehmetakif.edu.tr
phone
+90 248 2133227
abs
ABS Profili
Felsefe Tarihi ABD
Doç. Dr. Esra ÇAĞRI MUTLU
Bölüm / Anabilim Dalı Başkanı
mail
ecagrimutlu@mehmetakif.edu.tr
phone
+90 248 2133638
abs
ABS Profili
Doç. Dr. Serpil DURĞUN
mail
sdurgun@mehmetakif.edu.tr
phone
+90 248 2133000
abs
ABS Profili
Sistematik Felsefe ve Mantık ABD
Dr. Öğr. Üyesi Elif AKGÜN KAYA
Anabilim Dalı Başkanı
mail
eakgun@mehmetakif.edu.tr
phone
+90 248 2133229
abs
ABS Profili