Tarih Bölümü

Yayın Tarihi | 23 July 2024, Tuesday

GENEL BİLGİ

Tanım ve Tanıtımı 

Tarih Bölümü, 2014 yılında kurulmuş olup, 2015-2016 eğitim-öğretim yılında hem birinci öğretim hem de ikinci öğretimde olmak üzere ilk öğrencilerini almaya başlamıştır. Yaklaşık 120 öğrenci öğrenimine başlamıştır. 6 Profesör, 2 Doçent, 2 Doktor Öğretim Üyesi, 1 Araştırma Görevlisi ile eğitim-öğretim ve akademik faaliyetlerini sürdürmektedir.

Bölümde temel tarih bilgilerinden: siyasi, sosyal, kültürel, ekonomik, dinî ve askerî konuları içeren bilgiler verilmektedir. Bunun yanı sıra, ulusal tarihimiz açısından kaynak dil durumunda olan Osmanlıca öğretimine lisans ve lisansüstü programlarda yer verilmektedir. Tarih Bölümünün amacı, geleceğin tarih uzmanlarının modern araştırma teknikleriyle donatılarak bu tekniklerin uygulanmasını sağlamak, çağdaş yöntemlerle hazırlanmış çalışmalara zemin hazırlamaktır. Ayrıca bilimsel ve çok boyutlu düşünebilen öğrenciler yetiştirmek, bilimsel araştırma ve kaliteli bir eğitim için teşvik edici unsurlar oluşturmak, öğrencilere tarih biliminin temel kavramlarını vererek bilgi ve bilgiye ulaşım yollarını kazandırmak temel hedefler arasında yer almaktadır.

Öğretim programının esasını, Eskiçağ Tarihi, Genel Türk Tarihi, Ortaçağ Tarihi, Yeniçağ Tarihi, Yakınçağ Tarihi, Türkiye Cumhuriyeti Tarihi’ne ait lisans dersleri oluşturmaktadır. Lisans dersleri, öğrencilerimize tarih biliminin temel esas ve bilgilerini kazandırmayı amaçlayan bir anlayışla yürütülür. Ayrıca Bölümümüzde, özelliğine göre bazı dersler teorik anlatımın yanında dia, arşiv belgesi, harita gibi yardımcı malzeme ile de desteklenmektedir. Osmanlıca yazı dili, gruplar halindeki öğrencilere, hem matbu ve hem de arşiv belgelerini anlayabilecek düzeyde okutulmaktadır.

 

Misyon-vizyon:

Misyon

Tarih Bölümü öğrencilerine, milli ve manevi değerlerine, evrensel insan hakları esaslarına, yabancı kültürlere, bilim etiğine saygılı ve mesleki alanında kullanılması gereken en üst düzey bilgi birikimine sahip olmasını sağlayacak düzeyde kaliteli eğitim verilmesi.

Vizyon

Tarih Bölümü öğrencilerine metodolojik yöntemler kullanarak akademik araştırma yapma becerisi ile olaylar arasında bağlantı kurma eleştiri ve sentez yapma yeteneği kazandırmak. Bu çerçevede kuramsal olarak öğretilen bilgilerin, öğrenciler tarafından pratik olarak kullanılmasını sağlamak.

 

Tarihçe: 

17.03.2006 tarih ve 26111 sayılı Resmi Gazete yayınlanan 5467 sayılı Kanunlar Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi kurulmuştur. 2007 yılında fakültemiz bölümleri oluşturulmuştur. Tarih Bölümü, 2014 yılında kurulmuş olup, 2015-2016 eğitim-öğretim yılında hem birinci öğretim hem de ikinci öğretim olmak üzere yaklaşık 120 öğrenci ile öğrenimine başlamıştır. Bugüne kadar birinci öğretimden 257, ikinci öğretimden 226 olmak üzere 483 öğrenci mezun olmuştur.

 

Meslek tanımı ve İstihdam Alanları: 

Dört yıllık lisans eğitimini başarıyla tamamlayan öğrenciler lisans düzeyi derecesi ile mezun olur. Öğrencilerimiz için birkaç istihdam alanı mevcuttur. Gerekli şartları sağlayan öğrenciler Yüksek Lisans ve Doktora eğitimlerini alarak akademik çalışmalar yapabilir. Ayrıca Eğitim Fakültelerinde formasyon eğitimini tamamlayan öğrenciler Tarih öğretmeni olarak da görev yapabilir.

 

BÖLÜM YÖNETİMİ

Bölüm Başkanı: Prof. Dr. Zafer GÖLEN 

Bölüm Başkan Yardımcısı: Dr. Öğr. Üyesi Senem KARAGÖZ

 

BÖLÜM BAŞKANLARI:

1. Prof. Dr. Hasan BABACAN (2014-2024)

2. Prof. Dr. Zafer GÖLEN (2024-)

Eğitim

Antik çağlarda, Beylikler Dönemi ve daha sonra da Osmanlı Dönemi’ndeki önemli merkezlerin kesişme noktasında yer alan ilimizde, öğrencilerimiz, alanında uzmanlaşmış akademisyenler tarafından eğitim almaktadır.

 

Lisans Programı: 

Öğrenciler,

 1- Tarihsel terimler ve kavramlar ehliyetine sahip olur.

 2- Tarihi çalışmalar, seminerler ile tarihsel araştırmalarda teorik bilgilerin değerlendirilmesi becerisini kazanır.

 3- Tarihi ve güncel konularda bilgi sahibi olur.

 4- Bilimsel tez çalışması hazırlayabilme alt yapısına sahip olur.

 5- Tarihsel veri analizi yapabilme becerisi kazanır.

 6- Tarihi çalışmalar için gerekli bilgisayar programlarını kullanma becerisine sahip olur.

 7- Alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri, eğitim-öğretim, araştırma ve topluma hizmet alanlarında kullanma ve uygulama becerisi kazanır.

 8- Alanı ile ilgili bilgilerin uygulaması sürecinde etik değerleri gözetir.

 

Diploma Programı: 

Öğrenciler müfredat programındaki tüm şartları ve mezuniyet gerekliliklerini başarıyla tamamladıktan sonra, “Tarih" alanında Lisans derecesi ile mezun olurlar.

Lisans derecesi alabilme şartları:

1. 140+-10 kredi ders almak,

2. Gerekli olan tüm dersleri almak ve bu derslerden başarılı olmak,

3. Ağırlıklı not ortalamasının en az 2.00 olmasıdır.

 

Mezun Öğrencilerin Nitelikleri:

Mezunların mesleki profilleri şu özellikleri içerir; profesyonel olarak hazırlıklı olma, farklı durumlara profesyonel uyum, devam eden öğretmenlik ya da bölüm çalışmalarında önkoşul olan pratik ya da temel profesyonel eğitim.

• Yüksek Lisans Programı:

Lisans eğitimi sonrasında gerekli şartları sağlayan öğrenciler 2 yıl süren yüksek lisans programına geçebilirler.

 

ÖĞRETİM ALTYAPISI VE OLANAKLARI 

Bölümümüzde, özelliğine göre bazı dersler teorik anlatımın yanında DİA, arşiv belgesi, harita gibi yardımcı malzeme ile de desteklenmektedir. Osmanlıca yazı dili, gruplar halindeki öğrencilere, hem matbu ve hem de arşiv belgelerini anlayabilecek düzeyde okutulmaktadır.