M. Kemal Atatürk
Genel Bilgi
GENEL BİLGİ
Tanım ve Tanıtımı
Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü 2008 yılında kurulmuş, 2017-2018 eğitim-öğretim yılında ise ilk lisans öğrencilerini almaya başlamıştır. Bölümde 3 profesör, 5 doçent, 2 doktor öğretim üyesi, 1 araştırma görevlisi bulunmaktadır.
Türk Dili ve Edebiyatı lisans programı, bölüm öğrencilerini Türk dili ve Türk edebiyatı kavramları çerçevesinde yapılacak araştırma yöntemleri ile tanıştırırken bütüncül bir Türkoloji yaklaşımı çerçevesinde Dünya Türkoloji’sinin genel hatları ile Göktürk, Uygur, Karahanlı, Selçuklu, Osmanlı tarihi çizgisini takip ederek Türkoloji’nin bilimsel esaslara göre araştırılması imkânı sunmaktadır. Öğrenciler, birincil kaynakların da kullanıldığı son yılda hazırlayacakları Araştırma Projeleri (Bitirme Tezi) ile mezun olmaktadırlar. Öğrencilerin mezun olabilmesi için programdaki tüm dersleri başarmış olması, asgari 240 AKTS karşılığı ders almış olması ve genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,00 olması gerekmektedir. Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Yan Dal Yönetmeliği ve Yönergesi çerçevesinde öğrenciler farklı bölümlerde de eğitim alabilmektedir. Bu bağlamda 2023-2024 eğitim yılında yapılan anlaşmalar neticesinde Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğrencileri Tarih Bölümünde Yan Dal Programından faydalanma imkanına sahip olmuştur.
Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünde başta Türk dünyasından olmak üzere eğitim almak için gelen yabancı uyruklu öğrencilerin de içinde olduğu bir program yürütülmektedir. Mezun olan öğrenciler, girecekleri sınavlar ve sunulan imkânlar çerçevesinde devlet arşivleri, kütüphaneler, Türkiye Yazma Eserler Kurumu gibi kurumlarda iş imkânı bulabildikleri gibi Mili Eğitim Bakanlığı’nın öngördüğü şartları yerine getirmeleri hâlinde öğretmen olabilmektedir.
Bölümümüz içerisinde Eski Türk Edebiyatı, Türk Halk Edebiyatı, Yeni Türk Edebiyatı, Yeni Türk Dili, Eski Türk Dili Anabilim Dalları bulunmaktadır. Öğretim üyeleri, genel olarak Klasik Türk Edebiyatı, Osmanlı Sahası Klasik Türk Edebiyatı, Çağdaş Türk Lehçeleri, Türkiye Sahası Türk Halk Bilimi, Türkiye Dışındaki Türk Halk Bilimi, Türkiye Sahası Yeni Türk Edebiyatı, Eski Anadolu Türkçesi, Osmanlı Türkçesi, Türkiye Türkçesi, Eski Türk Dili (Orhun, Uygur, Karahanlı), Tarihi Kuzey Doğu Türk Dili (Harezm, Kıpçak, Çağatay) alanlarında uzmanlıklara sahiptir. Bölümümüzde Sosyal Bilimler Enstitüsü, Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı bünyesinde 2022’den bu yana yüksek lisans programı ile öğrenci yetiştirilmektedir. Halen Enstitüye kayıtlı 46 yüksek lisans öğrencisi bulunmaktadır.
Misyon
Bölümün amacı, Türk dili ve edebiyatı alanında yeterli bilgi birikimine sahip, girişimci ve sosyal meselelere karşı duyarlı uzmanlar yetiştirmektir. Öğrencilerin eğitimi süresince onlara analitik bir bakış açısı kazandırmak, literatür farkındalığı yaratmak, bilimsel yöntemlerin uygulanırlığını kavratmak bölüm elemanlarının temel hedefleri arasındadır. Türk dili ve edebiyatı lisans programını bitiren öğrencilerin başlangıçtan bugüne Türk dili ve edebiyatına ait metinleri hem dil hem de edebiyat açısından doğru bir şekilde değerlendirmelerinin yanında gelecek nesillere edindikleri bilgileri tarafsız ve sağlıklı bir şekilde aktarabilmelerinin sağlanması da Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim elemanlarının hedefleri arasındadır. Ayrıca panel, konferans, sempozyum gibi etkinliklerle öğrencilerin kendilerini geliştirmeleri için çeşitli olanaklar sunulması öngörülmektedir.
Vizyon
Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü, Türk dili ve edebiyatının geçmişten günümüze sözlü ve yazılı kaynaklarını inceleyerek bilgiye nasıl ulaşabileceğini bilen, araştıran ve uygulama yapabilen bilgiyi üretme ve disiplinler arası çalışmalara önem vererek milli kültür seviyesinin yükselmesine katkı sağlayan bir program olma amacını taşımaktadır.
Tarihçe
17.03.2006 tarih ve 26111 sayılı Resmî Gazete yayınlanan 5467 sayılı Kanun ile Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi kurulmuştur. 2007 yılında fakültemiz bölümleri oluşturulmaya başlanmıştır. Bölümümüz, 2008 yılında kurulmuş, 2017-2018 eğitim-öğretim yılında lisans öğrencilerini almaya başlamıştır. Bölümümüzde kurulduğu yıldan bu yana yalnızca birinci öğretim programı bulunmakta ve Eski Türk Edebiyatı, Türk Halk Edebiyatı, Yeni Türk Edebiyatı, Eski Türk Dili, Yeni Türk Dili Anabilim Dallarında eğitim verilmektedir.
Meslek Tanımı ve İstihdam Alanları
Dört yıllık lisans eğitimini başarıyla tamamlayan öğrenciler lisans derecesi ile mezun olur. Bölümden mezun olan öğrenciler, girecekleri sınavlar ve sunulan imkânlar çerçevesinde devlet arşivleri, Türkiye Yazma Eserler Kurumu, kütüphaneler, İl Kültür ve Turizm Müdürlükleri, vb. kurumlarda iş imkânı bulabildikleri gibi Mili Eğitim Bakanlığının öngördüğü şartları yerine getirmeleri hâlinde öğretmen olarak atanabilmektedirler.
BÖLÜM BAŞKANLARI
1.Yrd. Doç. Dr. Kadriye TÜRKAN (2011-2014)
2.Yrd. Doç. Dr. Kadriye TÜRKAN (2014-2017)
3.Yrd. Doç. Dr. Ezgi DEMİREL (2017-2019)
4.Prof. Dr. Dursun KÖSE (2019-2021)
5.Doç. Dr. Canan OLPAK KOÇ (2021-2024)
6.Prof. Dr. Kadriye TÜRKAN (2024- )



