.

Bölüm Hakkında


 

·         Tanım ve Tanıtımı

Günümüzde moleküler biyoloji ve genetik ile ilgili çalışmalara gelişmiş ülkelerde büyük miktarlarda kaynak aktarılmaktadır ve bu alandaki çalışmalar her geçen gün hızla ilerlemektedir. Dünyadaki teknolojik açılımlar ve yeni buluşlar, kaçınılmaz olarak eğitimde de değişim gereksinimini ortaya çıkartmaktadır. Bu bağlamda ülkemizde de moleküler biyoloji eğitim, öğretim ve araştırma stratejileri geliştirilip uygulamaya konulmuş ve üniversitelerde yeni bölümler oluşturulmuştur. Buna rağmen Türkiye’nin moleküler biyoloji ve genetik alanında yetişmiş işgücü konusunda halen büyük bir açığı olduğu gerçektir.

Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü’nde sunulan seçmeli dersler, biyoteknoloji, biyoinformatik, gelişim biyolojisi, enzimoloji, kanser mekanizmaları ve tedavisi, gen terapisi, ilaç araştırma ve geliştirme çalışmaları gibi alanlarda uzmanlaşmak isteyen öğrencilere de gerekli alt yapıyı sağlamaktadır. Son sınıfta yapacakları araştırma projeleri ile her öğrencinin bir öğretim üyesinin gözetiminde araştırmaya katılarak bilgi ve becerisini arttırması sağlanmaktadır.

 

·         Misyon-Vizyon

 

Bilimsel bakış açısına sahip, araştırma-geliştirme odaklı, ulusal ve uluslararası arenada rekabet edebilecek, alanında uzman, kaliteli öğrenciler yetiştirmek, Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü’nün hedefidir. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü; ülkemizin bu alandaki gelişmelerin gerisinde kalmaması ve yetişmiş eleman ihtiyacının karşılanmasına katkıda bulunacak ve bu alandaki gelişmeleri takip eden, yenilikçi yaklaşımlar ile AR-GE çalışmalarının arttırılmasını sağlayacaktır.

·         Tarihçe:

·         

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü; Yüksek Öğretim Kurumu’nun 15.01.2015 tarihli ve 2086 sayılı kararı ile açılmıştır.

 

·         Meslek Tanımı ve İstihdam Alanları:

 

      Moleküler Biyoloji ve Genetik programının disiplinler arası ve araştırma-uygulama odaklı olması, mezunlar için kamu ve özel sektörde çok kapsamlı istihdam olanakları yaratmaktadır. Mezunlar yurtiçi ve yurtdışındaki üniversitelerin lisansüstü programlarına kabul edilebilecekleri gibi, ilaç geliştirme ve üretimi, sağlık, çevre, gıda, biyoteknoloji, tıpta tanı ve tedavi, enerji ve ziraat sektörlerinin araştırma-geliştirme ve kalite kontrol laboratuvarlarında, üretim, satış ve pazarlama bölümlerinde çalışabileceklerdir.

Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü