.

Eğitim

Eğitim
Lisans Eğitimi
Bölümde uygulanan eğitim-öğretim planının detayları için AKTS Ders Kataloğunu ziyaret ediniz.
Lisans Üstü Eğitimi
Bölümde tezli yüksek lisans ve doktora eğitimi verilmektedir. Detaylı bilgi için Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü sayfasını ziyaret ediniz.
Olanaklar
Bölüm bünyesinde bulunan cihazlar
İndüktif Eşleşmiş Plazma / Optik Emisyon Spektrometresi (ICP-OES)
ICP-OES, toprak, kayaç, endüstriyel artık, kömür külü, cevher gibi numunelerde bulunan birçok elementin analizinde kullanılan bir cihazdır. Bu cihazda, elektromanyetik indüksiyonla 10000 K sıcaklığa ulaştırılan argon plazması tarafından örneğin uyarılmasını ve uyarılan elementlerin yaydıkları özgün dalga boylarına göre belirlenmesini içerir.
Atomik Absorpsiyon Spektrometre (AAS)
Atomik Absorbsiyon Spektroskopisi, gaz halindeki ve temel enerji düzeyinde bulunan atomların, UV ve görünür bölgedeki ışığı absorblaması ilkesine dayanır.  Atomik absorpsiyon spektroskopisinde 70 kadar metal ve ametal tayin edilir. Atomik absorpsiyon spektroskopisinde element, elementel hale dönüştürüldükten sonra buharlaştırılır ve kaynaktan gelen ışın demetine maruz bırakılır. Atomik absorpsiyon spektrometresinde, atomlaştırılan tayin elementi üzerine absorplayacağı ışın gönderilir ve atomlaştırıcıya gelen ve geçen ışın şiddetlerinin oranı ölçülür.
Süper  Kritik Akışkan Ekstraksiyonu
Süper kritik akışkan ekstraksiyonu cihazında, istenilen basınç ve sıcaklıkta seçimli ekstraksiyon yapılır. Sistemde primer ekstraksiyon çözücü olarak karbondioksit kullanılır. Sistemdeki sıvı akışkan bir pompa yardımıyla istenilen basınç değerine ayarlanır ve buradan ısıtıcıya gönderilerek istenilen sıcaklık ayarlanır. Böylece süperkritik sıcaklık ve basınca getirilmiş olan akışkan sıcaklığı sabit olan ekstraktöre gönderilir. Bir dizi işlemden sonra, elde edilen ürün ayırıcının altında toplanır.
Karbon-Kükürt Tayin Cihazı( CS-244)
Karbon-Kükürt tayin cihazında tayin, temel olarak numunenin yanması ve infrared absorpsiyon boyunca ortaya çıkan gazların analizine dayanır. Yanma taşıyıcı gaz olarak davranan oksijenle sağlanır. Yanma sırasında numunedeki sülfür ve karbon bileşikleri yükseltgenmeye uğrar ve SO2 ve CO2 formlarına ulaşır. İnfrared hücrelerden yayılan sinyaller, gaz karışımındaki  SO2 ve CO2  derişimlerini belirler ve analiz sonucu % S ve % C olarak gösterilir.
Termal Gravimetrik Analiz Cihazı (TGA)
TGA cihazında, numunenin kütlesi, numunenin sıcaklığı ya da zamana göre ölçülür. Numune sabit sıcaklık değerinde ısıtılır ya da sabit bir sıcaklıkta tutulur. TGA kontrollü örnekle doğrusal olmayan sıcaklık programları da kullanılabilir. Sıcaklık programı seçimi numune hakkında istenen bilgiye bağlıdır. TGA eğrilerinin birinci türevi zaman ya da sıcaklığa bağlı olarak kullanılır. Bu değerler de kütle değişimini gösterir.  Bu eğrilere DTG eğrileri adı verilir. TGA ölçümünün sonunda kütlenin ya da % kütlenin zamana ya da sıcaklığa karşı grafiği TGA eğrileri olarak görüntülenir.
UV-Vis spektrofotometresi
Spektrofotometri renkli maddelerin, bir ayraçla renklendirilen maddelerin ve bazı renksiz maddelerin soğurduğu ışık şiddetini ölçerek yapılan bir analizdir. Spektrofotmetrelerde dalga boyu analiz yöntemidir. Değiştirilerek dalga boyuna karşı absorbans veya transmitans ölçümü alınır.
Genellikle UV spektrofotometreler görünür bölge ile birleşik haldedir ve UV-visible olarak adlandırılırlar. Bu tür spektrofotometreler dalga boyları 100 ile 800 nm arasında değişen ışınlarla tarama yapar. UV ve Görünür Bölge ışık kaynakları aynı sistem içinde kullanılır. Software sayesinde 100 - 400 nm arasında UV ,400 - 800 nm arasında Görünür Bölge ışık kaynağı kullanılır. Ayrıca UV-Visible spektrofotometrelerde derişimleri arasında ölçüm yapılmaktadır. Bu sistemde ışık kaynağından çıkan ışık önce slitten geçerek ışık bölücüye kadar gelir. Burada ışık iki eşit parçaya bölünerek uygun optik sistem yardımıyla referans ve örnek küvetine ayrı ayrı gönderilirler. Küvetlerden çıkan ışık dedektörlere gelir ve burada bu ışık şiddetleri ölçülür ve kaydedilir. Daha sonra elde edilen datalar absorbansa karşı dalga boyu grafiğine geçirilir ve gerekli hesaplamalar grafik yardımı ile yapılır.