.

Bölüm Hakkında

Bölüm Tanımı

Coğrafya, fiziki ve beşerî sistemlerin ilişkisini, bu ilişkiler sonucunda gerek ekosistemde gerekse toplumsal yaşam alanlarında meydana gelen değişim ve gelişimleri, dağılış, ilişki kurma, karşılaştırma ve nedensellik ilkeleri çerçevesine “ne, nerede, neden, nasıl” soruları ile bu değişim ve gelişimlerin yerbilimsel, ekolojik ve sosyal çıktılarını sebep-sonuç ilişkisi içerisinde ortaya koyarak, zamansal ve mekânsal olarak analiz eden bir bilim dalıdır.

Çalışma alanının geniş olmasından dolayı birçok farklı disiplinle dirsek teması bulunan coğrafya, günümüz problemlerinin birçoğu ile ilgili farkındalık yaratma, sorunların kaynakları ile ilgili akademik bilgiyi üretme ve çözüm getirebilme becerisini kazandırma yetisine sahiptir. Bugün, dünyanın hemen her yerinde karşı karşıya kalınan yeryüzü süreçlerindeki değişimler, doğal afetler, küresel ısınma, kirlilik (su, hava ve toprak), bitki örtüsü değişimleri, ekolojik bozulmalar, çölleşme vb. fiziki problemler; ulusal ve uluslararası ölçekteki politik problemler, globalleşme ve hızlı şehirleşme ile meydana gelen sosyal ve ekonomik problemler, coğrafya biliminin doğrudan çözüm aradığı birçok soruna birkaç örnek olarak gösterilebilir. Bu çeşitliliğin sonucu olarak, fiziki ve beşerî coğrafya ana başlıkları altında jeomorfoloji, klimatoloji, paleocoğrafya, bitki coğrafyası, toprak coğrafyası, nüfus ve yerleşme coğrafyası, turizm coğrafyası, tarihi coğrafya, kültürel coğrafya, siyasi coğrafya, ulaşım coğrafyası, sanayi coğrafyası, ziraat coğrafyası, sağlık coğrafyası gibi çok farklı çalışma ve uygulama alanları ortaya çıkmıştır.

Doğa, insan ve mekânla ilişkisi olan bütün bilim dallarının çalışma alanlarında kullandıkları ve uyguladıkları Uzaktan Algılama (UA) ve Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) günümüzde yapılan coğrafi araştırma ve analizlerde vazgeçilmez hale gelmiştir. Jeomorfolojiden klimatolojiye, enerjiden tarıma, şehircilikten ticarete, turizmden sağlığa, sigorta sektöründen ormancılığa ve daha sayılabilecek pek çok alanda teoriler ve uygulamalar üretilirken UA ve CBS’den yararlanılmaktadır.

Vizyon

Günümüzün eğitim ve araştırma için gerekli fiziksel, teknolojik altyapı ve donanım ihtiyaçlarının tamamını karşılayan, doğa ve insan ile ilgili yerel ve küresel bütün problemlere ilgi duyan, sebep-sonuç ilişkisi içerisinde bu problemlere yönelik çözüm önerileri üretebilen, coğrafi bilginin gelişimine katkıda bulunan, ilgili bilim dallarının ulusal ve uluslararası temsilcileri ve çalışma alanı uygun olan kamu ve özel kurum ve kuruluşları ile koordinasyonunu sağlamış bir bölüm olmaktır.

Misyon

Coğrafya Bölümü, coğrafya biliminin tanımı ve amaçları doğrultusunda, yeryüzünde bulunan fiziki ve beşeri olay ve olguların birbirleri arasındaki ilişkilerin, bu ilişkilerin neden olduğu gelişim ve değişimlerin, yine fiziki ve beşeri objelerin mekânsal dağılımlarının, bu dağılıma neden olan başlıca faktörlerin incelenmesi ve ortaya koyulmasında, güncel teknik ve metotları kullanabilen, coğrafi bir bakış açısı ile çevresini gözlemleme ve yorumlama kabiliyetini kazanmış, bu kazanımlarını ulusal ve uluslararası platformlarda akademik bilgiye dönüştürebilen, yerbilimsel, doğal, sosyal, kültürel, ekonomik ve politik problemleri coğrafi bir perspektif ile değerlendirme yetisine sahip coğrafyacılar yetiştirmeyi amaçlamaktadır.

Tarihçe

Coğrafya Bölümü Lisans Programı, Fen-Edebiyat Fakültesi bünyesinde 2012 yılında açılmıştır. MAKÜ İstiklal Yerleşkesinde yer alan bölüm, 2015-2016 eğitim-öğretim yılında ilk öğrencilerini alarak eğitim ve öğretim faaliyetlerine başlamıştır.

Bölümün Lisansüstü eğitim-öğretim faaliyetleri, Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesinde yürütülmekte olup, Yüksek Lisans programı 2015 yılından ve Doktora programı 2020 yılından beri eğitim ve öğretime devam etmektedir.

İstihdam Alanları

Programdan mezun olan her öğrenci, tüzük ve yasalarla belirlenmiş şartları yerine getirmek koşuluyla, birçok bakanlık bünyesinde ilgili resmî kurumların (Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü, Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Orman Genel Müdürlüğü, Karayolları Genel Müdürlüğü, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü, Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü, Mekânsal Planlama Genel Müdürlüğü, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Türkiye İstatistik Kurumu vb.) merkez ve taşra teşkilatlarında coğrafya kapsamında yapılacak çalışmalarda “coğrafyacı, jeomorfolog, klimatolog, CBS Uzmanı” unvanlarıyla araştırmacı ve raportör olarak görev alabilirler. Bunların yanında Coğrafya bölümü mezunları, bölge planlama çalışmalarında ve belediyelerin planlama faaliyetlerinde görev yapabilmektedirler. Ayrıca Türkiye ve yurtdışındaki üniversitelerde ilgili yüksek lisans ve doktora programlarına kaydolup öğrenimlerini devam ederek akademik kariyer de yapabilirler.

Coğrafya Bölümü mezunları Millî Eğitim Bakanlığı’nın öngördüğü koşulları sağlamak şartıyla, kamu ve özel sektörde ilk ve orta öğretim kurumlarında ve özel dershanelerde öğretmenlik yapabilirler.

Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) ve Uzaktan Algılama (UA) derslerini alan öğrenciler başta Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü ve Mekânsal Planlama Genel Müdürlüğü’nde olmak üzere birçok kamu kurumunda ve özel kuruluşlarda iş imkânı bulabilmektedir.