.

Bölüm Hakkında

Tanım ve Tanıtımı


Biyoloji tüm canlıların yapısal, işlevsel, morfolojik, ekolojik ve gelişimsel özelliklerini araştıran, canlıların evrimsel gelişimine bağlı olarak kökeni, yayılımı ve sınıflandırılmasını çalışan ve birçok bilim dalına temel teşkil eden ve onların olmazsa olmazı olan bilim dalıdır. Sağlık, veterinerlik ve gıda başta olmak üzere birçok araştırma alanında Biyoloji bilimine ihtiyaç duyulmaktadır. Biyolojik bilimlerdeki gelişmeler dünyada pek çok alandaki gelişmeye dayanak oluşturmaktadır. Sağlık sektöründen gıda sektörüne, hayvancılık sektöründen ilaç sektörüne kadar birçok alanın aslında temelini biyolojik araştırmalar ve gelişmeler oluşturmaktadır. Bu yüzden içinde bulunduğumuz yüzyıl içerisine kadar insan başta olmak üzere birçok canlı ve/veya canlı grubu ile ilgili bilgimiz her geçen katlanarak artmaktadır ve önümüzdeki süreçte de artacağı aşikârdır.


Misyon-vizyon:


Biyoloji bölümü olarak öngörümüz, ulusal ve uluslararası ölçekte takip edilen ve öncelikli olarak talep gören, üniversitemiz başta olmak üzere bölgemiz ve ülkemizin gelişmesine önemli katkılarda bulunan birim olmaktır. Biyoloji bölümü görevimiz ve amacımız, güncel bilimsel gelişmeler takip ederek doğa bilimlerinin temel ilkelerine ve etik değerlere uygun yenilikçi, özgün ve nitelikli çalışmalar yapabilen, sorun çözme yeteneği, çevre ve biyolojik zenginlikleri koruma bilinci gelişmiş, nitelikli eğitim almış ve çağdaş bilgi ile donatılmış biyologlar yetiştirmektir.


Tarihçe:


Biyoloji Bölümü Lisans Programı, Fen-Edebiyat Fakültesi bünyesinde 2008-2009 Eğitim-Öğretim Yılı’ndan bu yana faaliyette bulunmaktadır. Bölümün Lisansüstü eğitim-öğretim faaliyetleri; Fen Bilimleri Enstitüsü bünyesinde Yüksek Lisans (2009-2010) ve Doktora (2013-2014) Programları ile  devam etmektedir.


Meslek tanımı ve istihdam Alanları:


Biyoloji Bölümü’nden mezun olacak olan öğrenciler “biyolog” unvan ve yetkisini alacaklardır. Biyoloji mezunu öğrenciler sağlık hizmetleri, tıbbi araştırma üniteleri, biyoteknoloji, hidrobiyoloji ve su ürünleri, milli parklar ve yaban hayatı, biyoloji eğitim-öğretimi faaliyetleri ve biyoloji programları, çevre koruma, ekolojik planlama, tarım ve ormancılık, gıda kontrol laboratuvarları, arıtma tesisleri, biyolojik ürünler, kriminoloji ve adli tıp, gümrükler, biyomedikal, ilaç ve ilaç hammaddeleri ile kozmetik, vektör canlıların kontrolü gibi çeşitli alanlarda çalışma imkanı bulabilecekler.


YÖNETİM



Bölüm BaşkanıDoç. Dr. Mustafa ÖZTOP213 3062 / 3005moztop(at)mehmetakif.edu.tr
Bölüm SekreteriSerap YILMAZ213 3089serapyilmazaksu(at)mehmetakif.edu.tr
ANABİLİM DALLARI, AKADEMİK PERSONEL VE ÇALIŞMA ALANLARI
GENEL BİYOLOJİ ABD
Doç. Dr.  Mustafa ÖZTOPBölüm Başkanı
Histoloji, Hibernasyon
Doç. Dr. Asuman PEKGÖZ 
ABD Başkanı
Tıbbi Bitkiler
Doç. Dr. Burçin Yenisey KAYNAŞ

Ekoloji  
ZOOLOJİ ABD
Prof. Dr.Ümit KEBAPÇI
ABD Başkanı
Malakoloji
Prof. Dr. Tamer ALBAYRAK
Ornitoloji
Dr. Öğr. Üyesi Duygu Ceren ÇAĞLAN KAYA
Su Kalitesi
BOTANİK ABD
Doç. Dr.  Neslihan BALPINARABD Başkanı
Botanik, Vejetasyon
MOLEKÜLER BİYOLOJİ ABD
Doç. Dr. Dilara AKÇORA YILDIZABD Başkanı
Kanser Biyolojisi
Dr. Araş. Gör. Yasin KIZILYER

HİDROBİYOLOJİ ABD
Prof. Dr. İskender GÜLLE
ABD Başkanı
Limnoloji
Prof. Dr. Deniz İNNAL
İhtiyoloji
Prof. Dr. Pınar GÜLLE

Su Kenesi
Dr. Öğr. Üyesi Seyit Ali KAMANLI
Biyoimaj, Dekapoda, Kopepoda